Het graven naar granaten in Sleen is begonnen

Er wordt gegraven (Rechten: Janet Oortwijn/RTV Drenthe)

SLEEN - Het antwoord op de vraag of er granaten in de grond in Sleen liggen komt steeds dichterbij. Dinsdagochtend is begonnen met het onderzoeken van de bodem.

Enkele tientallen nieuwsgierigen staan ademloos toe te kijken. De metaaldetectoren sloegen aan. Maar zijn het de granaten? Dat is nog niet bekend, de metaaldetector is mogelijk afgegaan vanwege de kabels in de bodem. Maar om dat zeker te weten wordt er voorzichtig met grondboren gaten in de grond geboord.

Laagje voor laagje wordt de bodem weggehaald. Vandaag komt er zekerheid. De bom ligt mogelijk bij Henk Renting in de tuin. "Interessant", zegt Renting. "Ben benieuwd of het er ligt, ik hoop het wel. Dan is het mysterie opgelost."

Veertig granaten

Het was 10 mei 1940 en Jan Heeling, inmiddels 95 jaar oud, speelt bij zijn oom Geert. De oom is klompenmaker en gemeentesecretaris in Sleen en tijdens een rondje door het dorp, vanwege beschietingen van de Duitsers, vindt Heeling zo'n veertig granaten.

Hij beweert de tientallen granaten te hebben begraven aan de Broekveldstraat. Op de aangewezen plek liggen ze niet, mogelijk zijn ze in de loop der jaren verplaatst. Of ze op een andere plek liggen moet later nog blijken.

Zie ook: Geen granaten gevonden in Sleen

Dit is een artikel van