Lieve Isabel: Normalisatiedag

Elke woensdagavond om 21.40 uur heeft Gert-Jan in het programma De Avond Van de column Lieve Isabel. Deze wordt iedere week geschreven en voorgelezen door zijn moeder, die schrijft onder de naam Mamalie.

Lieve Isabel!

Vandaag is het de dag van de normalisering. Normalisatiedag heet het.

Wat dat precies inhoudt, weet ik eigenlijk niet.

Wel heel wrang dat het de dag is na de nieuwe strengere maatregelen van de regering gisteravond. Regels worden behoorlijk aangescherpt. Eigenlijk zou het de ‘nieuwe’ normalisatiedag moeten heten.

We komen steeds verder af van het normaal. De corona duidelijk op z’n retour, in elk geval overduidelijk wat het aantal doden betreft als je het vergelijkt met het voorjaar, ook veel minder ziekenhuisopnames’s (die zijn ook korter en minder intens) maar de maatregelen worden meer en meer heftiger.

De besmettingen nemen toe, dat is waar, maar er wordt ook steeds meer getest. Deze besmettingen zeggen niks over de ernst van de klachten. Veel van de geteste mensen hebben weinig tot geen klachten. Het aantal doden is per week nog geen 100 sterfgevallen. Begrijp me goed: elke dode één teveel, maar voor een pandemie is dit ver onder de maat. De gemiddelde leeftijd van de sterfgevallen ligt ook nog eens op zo’n 82 jaar.

Zo langzamerhand kunnen we wel constateren dat de corona versus maatregelen ernstig uit balans is. De mondkapjes die nu nog niet verplicht kunnen worden (maar alleen als advies kunnen worden voorgeschreven) omdat de grondwet aan iedere burger de vrijheid geeft om te dragen wat hij/zij wil, gaat binnenkort wellicht toch verplicht worden.

Want juist ook gisteren is de 2e kamer akkoord gegaan met het wetsvoorstel over de zogenaamde ‘spoedwet corona’. Deze zal eind oktober nog door de 1e Kamer moeten worden aangenomen, en als zij ook akkoord geven zullen er maatregelen getroffen gaan worden die de grondwet buiten spel zetten.

Best heel ingrijpend. Er kunnen dan voorschriften en regels komen die zelfs tégen de grondwet ingaan. Een paar voorbeelden: gezag van de regering áchter onze voordeur. De politie en burgerwacht meer macht en autoriteit. Vaccinatie verplichten. Ik kan nog wel even doorgaan. We kunnen ons dan niet meer op de grondwet beroepen. Want dit is de spoedwet corona.

Niet te hopen dat de 1e Kamer dit wetsvoorstel zal gaan goedkeuren. Als de grondwet wordt aangetast, kunnen er rare dingen gebeuren. Heel rare dingen.

Ondertussen ben ik meer bezorgd over al deze ontwikkelingen dan bezorgd om corona. Corona zal nog jaren blijven. Dat zal geen mondkapje stoppen. Eeen vaccin waarschijnlijk wel. Maar hoe lang duurt dat nog? Dat kan 1, 2 of wel 5 jaar zijn! Daarom zeg ik vandaag: terug naar normaal! Op deze normalisatiedag.

De groeten.