Emmen: Ondanks krappe begroting toch investeren in nieuw beleid

EMMEN - De gemeente Emmen heeft de begroting voor 2021 sluitend kunnen maken door forse bezuinigingen door te voeren.

Om financieel gezond te blijven moet in totaal 12 miljoen worden bezuinigd . Dit is onder meer nodig door de fors lagere bijdragen van het Rijk. Daarbij is ervoor gekozen het leed te spreiden, zodat de dienstverlening zo veel mogelijk in stand gehouden kan worden en voorzieningen als zwembaden en bibliotheek open kunnen blijven.

De inkomsten worden vergroot door onder meer verhoging van de ozb (met 6 %) en de parkeertarieven.

Investeren
Tegelijkertijd wil het college blijven investeren in nieuwe plannen. Hiervoor is een half miljoen op de begroting gezet voor dekking van de kapitaalkosten voor onder andere de sportparken in Emmer-Compascuum en Nieuw-Amsterdam/Veenoord.

Ook wordt het geld benut voor de herontwikkeling van het Biochron in het Rensenpark. Wethouder Jisse Otter verwacht dat de sloop van het bovengrondse deel eind dit jaar zal starten. De kelders blijven intact en zijn bestemd als tentoonstellingsruimte voor het CBK.

Verder wil het college de situatie voor jongeren in de wijk Angelslo verbeteren door onder meer het inrichten van een jongerencentrum. En er moeten in Emmen meer boa’s komen.

Buffer

Voor 2021 zijn er nog vele onzekerheden. Zoals mogelijk extra kortingen van het Rijk en de financiële gevolgen van de coronacrisis. Om dit op te kunnen vangen is in de begroting een buffer van 1,3 miljoen opgenomen.

Begin november wordt de begroting behandeld in de gemeenteraad.

Foto: Google Streetview