Horeca-ondernemer moedeloos: 'Misschien de tent maar tijdelijk sluiten'

Terras in Emmen (Rechten: RTV Drenthe)

"Je weet natuurlijk dat er weer maatregelen bijkomen voor ons", vertelt Arnold Grevink van grandcafé en restaurant Markant in Emmen. "En toch was ik geschrokken, boos en teleurgesteld. Ik weet nog steeds niet echt wat ik ermee moet."

De Emmer ondernemer snapt dat er extra maatregelen nodig zijn om verdere besmettingen te voorkomen, maar vindt de realiteit een hard gelag. "Je omzet gaat zo hard omlaag, dat het nog heel lastig wordt om nog te ondernemen."

Dicht

Door de coronamaatregelen die de afgelopen maanden van kracht waren, kon de restauranteigenaar nog zo'n zestig gasten kwijt in zijn zaak, maar dat aantal moet nu gehalveerd worden naar dertig.

"Dat is absoluut niet sfeerverhogend. Stel je voor dat je een groot restaurant hebt, dan is het niet gezellig als je daar maar met dertig personen zit", vindt Grevink. Hij denkt dan ook nog na of het überhaupt rendabel is om zijn zaak onder deze restricties open te houden. "Anders moet-ie dicht tot november."

Aanpassen

Grevink benadrukt dat de verandering van regels voor veel onzekerheid zorgt. "Als ondernemer wil je een stip aan de horizon waar je naartoe kunt werken", legt hij uit. "Dan heb je tijd om een nieuw plan te bedenken en het bedrijf aan te passen. Maar als je steeds wordt geconfronteerd met nieuwe regels, is het haast niet te doen. Je weet niet waar je aan toe bent."

Door: Marcus Siebes

Dit is een artikel van