Lieve Isabel: Ik kan geen kant op

Elke woensdagavond om 21.40 uur heeft Gert-Jan in het programma De Avond Van de column Lieve Isabel. Deze wordt iedere week geschreven en voorgelezen door zijn moeder, die schrijft onder de naam Mamalie.

Lieve Isabel

Voor mijn werk rijd ik wekelijks een aantal keren op de N34.

Dat is de weg waaraan tegenwoordig gewerkt wordt. Onze Hunebed Highway. Van Emmen tot voorbij Dalen zijn de wegwerkzaamheden. Er komt ook een heel stuk aan vierbaansweg bij. Maar nu geeft het alleen nog maar ongemak en hinder.Je snapt het, ik kan niet wachten tot het klaar is. Het is gewoon vervelend om er te rijden.

Al die opgebroken stukken weg, de omleidingen (welgeteld 4 stuks), waar je maar 50 mag; het schiet allemaal niet op. Het duurt ook nog eens zo lang, die werkzaamheden. Niet dat ze niks doen, maar soms heb je ’t gevoel dat er maar weinig gebeurd. Ik heb ook ’t idee dat het veel sneller zou kunnen. Maar ik ben geen wegenbouwer en heb er ook geen verstand van.

50 km/h rijden is ook nog eens een frustrerend slakkegangetje als je naar je werk moet. Vooral als je van plan was onderweg de verloren tijd een beetje in te halen, die je vanmorgen verklungelde.

En dat lukt niet meer. Soms zit je achter een heel brave chauffeur die bij het zien van het bord ‘50’ al bovenop z’n rem gaat staan. Ik zeg dan allerlei onnodige dingen die hem zouden kunnen aansporen wat harder te gaan rijden. Dat doet ie niet, hij hoort mij natuurlijk niet eens. Hij behoedt mij wel voor een eventuele bekeuring. Als hij niet harder gaat, rijd ik automatisch ook de juiste snelheid.

Kwam ik gistermorgen beneden, was onze straat ook helemaal opgebroken. Er komen nieuwe kabels. De stoep lag er helemaal uit en ook onze tuin had een diep zwart gat. Zelfs onze auto kon niet meer van de oprit af.

Nou dat weer. Wat lastig zeg. Kan ik helemaal niet weg met de auto.

"Dat hoef je toch ook niet. Maak je niet zo druk", zegt mijn man.

Ik baal van al die wegwerkzaamheden. Heb er al genoeg last van als ik naar mijn werk moet.

Maar het wordt allemaal sneller. En beter.

Nou dat sneller vergeet maar mooi. Als die N34 klaar is mag je nog maar 100.

Dat is nog altijd meer dan de 50 die je nu moet rijden.

Je hebt gelijk. Waar maak ik me ook druk over.

Vraag ik mij ook af. Voor jou is misschien die ‘blijf thuis’-maatregel voorlopig heel verstandig.

In elk geval vandaag: ik kan geen kant op. Maar ik hoop op betere tijden. En snellere.

De groeten.