Vwo'ers Hondsrug College laten 400 andere scholen achter zich

EMMEN - De bandleden van Unmatch3d Tun3s uit Emmen staan op 30 mei in de finale van de scholencompetitie georganiseerd door de Buma Music Academy (BMA).

BMA is een initiatief van Buma Cultuur dat zich inzet voor boeiend en eigentijds muziekonderwijs op middelbare scholen. De vwo3 leerlingen van het Emmer Hondsrug College lieten met het nummer ‘Looking Out’ in de voorronden 400 andere bands uit heel Nederland achter zich. Podiumervaring deden ze daarbij niet op. De liedjes werden ingestuurd en daarna beoordeeld De Hondsrug-muzikanten moeten zich tijdens de eindstrijd in het Amsterdamse poppodium de Melkweg, dinsdag 30 mei, meten met vier andere tegenstanders.

‘Ons nummer gaat over de zoektocht naar de ware liefde. We zochten een thema wat ons allemaal aanspreekt. Waar je je ziel en zaligheid in kunt leggen en dat is gelukt. Elke noot en akkoord komt bij wijze van spreken uit onze tenen,’ legt een bevlogen zangeres Yente Wilms (14) enthousiast uit. Tekst en muziek zijn trouwens door de bandleden zelf geschreven daarbij ondersteund door hun docenten.

De band pakt ook op muzikaal gebied flink uit. Waar anderen het keyboard inzetten kiest Unmatch3d Tun3s voor een keur aan instrumenten waaronder: gitaar, tamboerijn, dwarsfluit en mandoline. Ze maken het zichzelf niet makkelijk en dus moet er flink gerepeteerd worden om goed voorbereid op het Melkweg podium te verschijnen. Op school wordt daarom vier keer per week geoefend en zélfs in het weekend worden de stembanden getraind.

De uiteindelijke winnaar mag zijn of haar nummer opnemen in een professionele opnamestudio. Om dat te bereiken moeten ze wel eerst de kritische oren van onder meer juryleden Giel Beelen en Dotan weten te strelen. Reden genoeg om voor de dames om nu al flink zenuwachtig te worden. ‘We concentreren ons straks helemaal op ons nummer. Als we ook nog eens op de jury gaan letten en nadenken over hun reactie klappen we vast dicht. Concentratie is dus het toverwoord,’ verwoord percussionist Ymke Schasfoort (15) het gevoel van de Hondsrug College scholieren. Of ze nu winnen of niet. De vriendinnen uit … gaan zeker samen verder op muzikaal gebied. ’We hebben de smaak te pakken en krijgen volgende week vast heel veel bruikbare adviezen. Het zou zonde zijn als we daar niets mee deden, ’kijkt dwarsfluitiste Suzan Klijnjan (14) alvast vooruit.

Foto: Foto Benting