Burgemeester Bouwmeester reageert op situatie in Wit-Russische partnerstad

COEVORDEN - Sinds jaar en dag heeft Coevorden een partnerstad in het Wit-Russische Brest. Burgemeester Bert Bouwmeester heeft een reactie gegeven op de ontwikkelingen rond de verkiezingen in Wit-Rusland.

Bouwmeester: "Loekasjenko heeft de verkiezingswinst opgeëist. De oppositie bestrijdt de juistheid van de verkiezingsuitslag zoals gepresenteerd door de autoriteiten. Presidentskandidate Svetlana Tichanovskaja is naar Litouwen uitgeweken.

In verschillende steden, ook in onze zusterstad Brest, gaan mensen massaal de straat op om hun protest kenbaar te maken. De oproerpolitie reageert met traangas, rubber kogels en arrestaties van protesteerders en journalisten.

De wijze waarop Tichanovskaja haar kandidatuur heeft vormgegeven verdient respect. De behoefte aan verandering wordt duidelijk zichtbaar. Onze gedachten gaan uit naar de inwoners van onze zusterstad. Wij steunen de Brestenaren die opkomen voor vrijheid van meningsuiting, democratie en eerlijke verkiezingen. Vanuit Coevorden roepen we onze collega’s, de lokale autoriteiten in Brest, op om hier met begrip op te reageren. Geweld mag nooit een antwoord zijn op vreedzame protesten.

Wij maken dit rechtstreeks kenbaar aan de burgemeester van Brest. Daarnaast hopen we dat andere zustersteden van Brest onze oproep delen. Ook sturen we dit bericht aan de ambassade van Belarus in Nederland, omdat de nationale ontwikkelingen de inwoners van onze zusterstad in dit geval rechtstreeks raken."