Nieuwbouw Nabershof Emmen met expositie Boeren op de Hondsrug

EMMEN - Sinds 15 juli is de Nabershof, met de oudste boerderij van Drenthe (1681), aan het Westeind in Emmen na verbouwing weer geopend.

Door samenwerking met De Hondsbrug UNESCO Global Geopark is er een compleet nieuw museum gekomen: een prachtige ruimte met een expositie over het thema Boeren op de Hondsrug. Verder zijn het Theehuis en de Museumboerderij gerenoveerd en opnieuw ingericht. Alles bedoeld om het verhaal van de boeren in het Hondsruggebied zichtbaar te maken, vanaf de prehistorie tot nu. Daarmee is het een expeditiepoort geworden van De Hondsrug UNESCO Global Geopark.

De bouw werd begonnen in september 2019. De geplande opening op 30 maart 2020 is vanwege de coronacrisis niet doorgegaan. Op 15 juli is met een klein intern feestje het museum weer geopend voor publiek.

Als de omstandigheden met betrekking tot het coronavirus het toestaan, wordt er een openingsfeest gehouden in november tijdens het 40-jarig jubileum.

Het volk van Grada, die ook de oudste boerderij van Emmen beheerd, is de eigenaar van de nieuwbouw en zorgt ook voor het onderhoud en de bemensing van de expositieruimte.

Nieuwe plannen heeft het volk van Grada ook al weer: in de oude boerderij wordt een nieuwe expositie ingericht met het thema Het ontstaan van Noordeind. Dit is de straat/buurtschap waar de Nabershof aan/in staat. De voorbereidingen zijn al gestart. Het woongedeelte zal opnieuw ingericht worden naar voorbeeld van het jaar 1900.

Onze fotograaf Wiebe Veenstra ging bij het museum langs voor een fotoverslag.

Foto's: ZO!34/Wiebe Veenstra