Veiligheidsregio Drenthe wil verplichte test reizigers risicogebied

DRENTHE - Reizigers uit risicogebieden zouden verplicht getest moeten worden op corona. Dat zegt Marcel Thijsen, de plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe, tegenover RTV Drenthe.

Thijsen maakt zich zorgen over de verspreiding van het virus door toeristen: "Die eerste golf kwam ook juist via toeristen uit Duitsland en Oostenrijk naar ons land". Thijsen kijkt naar vliegveld Eelde waar toeristen alleen een mondkapje nodig hebben en een gezondheidsverklaring."

De voorzitters van de veiligheidsregio's kwamen woensdagavond samen in Utrecht om te praten over het oplopend aantal besmettingen in ons land. Het overleg knetterde behoorlijk toen het onder meer ging over mondkapjes en het verplichten van coronatesten. De plaatsvervangend voorzitter van de Drentse veiligheidsregio is in de minderheid bij zijn voorstel om reizigers verplicht te testen.

De voorzitters hebben twee belangrijke beperkingen bij het formuleren van nieuwe maatregelen. Een eerste is de wetgeving. Een mondkapjes- of quarantaineverplichting is juridisch niet zonder meer mogelijk. Een tweede probleem is dat niet duidelijk is wat de effecten zijn van alle maatregelen. Dit wordt nader onderzocht en hierover adviseert het OMT dat bestaat uit specialisten en het RIVM.

Wel is afgesproken dat regio's mogen experimenteren met maatregelen, zoals een mondkapjesplicht. In Drenthe zijn vooralsnog geen nieuwe maatregelen voorzien.