FC Emmen bij seizoensstart zonder uitsupporters

VOETBAL - FC Emmen en de 17 andere eredivisieclubs zullen het bij de seizoensstart zonder uitsupport moeten doen. Deze maatregel is door politie en burgermeesters genomen om de in- en uitstroom van supporters goed te laten verlopen.

Er is door de KNVB samen met betrokken partijen een nieuw protocol gepresenteerd. 'Veilige opstart betaald voetbal 2020-'21' is de naam van het protocol en bestaat uit 80 pagina's met eisen, voorschriften en adviezen aan clubs.

Onder andere het advies om tijdsvakken in te stellen bij de in- en uitstroom van publiek staat in het protocol. Iedere bezoeker moet namelijk gecontroleerd worden op de gezondheid bij het binnentreden van het stadion. Er wordt niet gehandhaaft bij eventuele calamiteiten. In het protocol is nog niets te vinden over het in schreeuwen of zingen in stadions. Dit is namelijk momenteel vanuit de overheid verboden. Alleen een straf van uiterst drie maanden stadionverbod hangt je boven het hoofd bij overtreding van deze regel laat de KNVB weten. In het protocol staat ook dat elke profclub iemand moet aanwijzen die op de coronamaatregelen toe ziet. Dit moet iemand uit de medische staf van de club zijn.

Jan Zwiers, Directeur van FC Emmen, kreeg vandaag de protocollen onder ogen en vertelde hierover bij RTV Drenthe: "Het zijn logische richtlijnen vanuit de KNVB. Straks moeten we met de lokale overheid deze richtlijnen vormgeven in keiharde afspraken. Dat is nu best lastig. Ik vind dat we onze tijd efficiënt moeten besteden. We kunnen nu allemaal afspraken gaan maken, maar de kans bestaat dat de situatie over een maand of twee compleet anders is. Natuurlijk denken we na over hoe we het stadion zo vol mogelijk krijgen als de situatie onveranderd blijft. Wellicht is het een optie om een complete jongerentribune in het leven te roepen, aangezien de jeugd tot 18 jaar niet op anderhalve meter afstand van elkaar hoeft te zitten. Maar dat is allemaal speculeren. Daar is het nu nog te vroeg voor. We hopen natuurlijk gewoon op een volle bak."