Lieve Isabel: Het stormde in medialand

Elke woensdagavond om 21.40 uur leest Gert-Jan in het programma De Avond Van de column Lieve Isabel voor. Deze wordt iedere week geschreven door zijn moeder, die schrijft onder de naam Mamalie.

Lieve Isabel

Een keur aan onderwerpen deze week. Soms pieker ik me suf: wat ga ik schrijven? Dat was deze keer niet nodig. De media bleek een bron van inspiratie: het stond deze week bol van de tegenovergestelden. Het stormde zogezegd in medialand...

Ten eerste was daar de discussie zwart-wit. Een vermeende racistische, beetje flauwe grap van Johan Derksen werd aangegrepen in de media als startpunt in deze discussie. Velen vielen over de opmerking van Johan: weten we zeker dat die zwarte piet Akwasi niet is? Velen vonden dat een puur rascistische uitlating. Maar weer anderen vonden het niets anders dan een onschuldige grap.

Er waren sponsors van het programma VI - waarin deze opmerking werd gezegd - die hun medewerking stopzetten. Ook voetballers van Oranje besloten dat ze niet meer door dit genoemde programma geinterviewd wilden worden.

En over dit gebeuren had vervolgens bijna heel Nederland een mening. Tegenwoordig kan je gewoon thuis achter je computer je mening of je commentaar de wereld insturen. Dat gaat heel gemakkelijk. En is voer voor de media, die dat oppakt en een rel is geboren.

Evenzo met de beide demonstraties: ‘Black lives matter’ en zij die wilden demonstreren tegen de coronaregels. Met die regels, zo vinden zij, moet het nu een keer afgelopen zijn. Van de overheid mocht ‘Black lives matter’ gewoon in elke plaats in Nederland een demonstratie voeren. Maar niet zij, die wilden demonstreren tegen de coronaregels! Hoe krom!

Dat voelde en was natuurlijk gewoon discriminatie. Het is zeker niet juist om als overheid aangaande beide demonstraties twee verschillende beslissingen te maken. Dat kan gewoon niet. Als de regering dergelijke foute inhoudelijke besluiten neemt, zelfs tegen grondwetartikel nummer 1, krijgen we een faliekant verkeerd voorbeeld. Een compleet fout signaal. Als we naar de overheid kijken, denk ik: we zijn er nog láng niet op het gebied van gelijke behandeling! Laten we op ons eigen plekje ons eigen gezonde verstand gebruiken. Met de leus: Every lives matter!

De groeten