Emmen gaat 12 miljoen bezuinigen

EMMEN - De gemeente Emmen gaat in 2021 12 miljoen euro bezuinigen.

Om kostenstijgingen en verminderde inkomsten op te vangen moet de gemeente komend jaar 9 miljoen euro bezuinigen . Daarnaast wil de gemeente 3 miloen in de reservepot storten.Dus in totaal moet 12 miljoen worden omgebogen

Daarbij komt nog het negatieve effect van de coronacrisis, ingeschat op 3,5 miljoen euro. Volgens burgemeester van Oosterhout is er een gerede kans dat dit bedrag vanuit het Rijk wordt gecompenseerd.

Pijn verdelen

"Geprobeerd is de pijn zo veel mogelijk te verdelen," zegt wethouder Otter.

Zo gaat de OZB met 5% omhoog en stijgen de parkeertarieven met 3%. Ook leges en toeristenbelasting gaan omhoog.

Aan de uitgavenkant gaat de gemeente kosten verlagen door vermindering van het personeelbestand. Volgens Otter zal dit niet tot gedwongen ontslagen leiden.

Verder gaat er minder geld naar onderhoud gebouwen, en het openbaar groen. De gemeentewinkels in Klazienaveen, Emmer-Compascuum en Schoonebeek gaan dicht. Ook de fietsenstalling aan de Wilhelminastraat sluit of wordt geprivatiseerd. Daarnaast zal er onder andere minder geld zijn voor sport en cultuur, het mantelzorgbeleid en de minima.

Wethouder Otter schat in dat , los van de OZB verhoging , de bezuinigingsmaatregelen voor de bewoners van Emmen zullen leiden tot een kostenstijging van 25 tot 50 euro per jaar. Dit door hogere abonnementen, lidmaatschappen en toegangsprijzen.

Foto: Google Streetview