Auto's weer in de Friesestraat

COEVORDEN - De Friesestraat wordt weer toegankelijk voor auto's .

Dat is uiteindelijk de conclusie van de gemeenteraad, dinsdagavond

Dit onderwerp gaf een sterk verdeelde raad te zien. Bij het CDA waren de meningen zelfs intern verdeeld. Ook de onderzoeksrapporten, de inwoners en ondernemers verschillen hier van mening.

In het raadsvoorstel wordt het toch als kans gezien om weer ondernemers te trekken naar dit deel van de Friesestraat. Daarnaast werden door de raad voorbeeldplaatsen genoemd waar men juist de auto gaat weren. Ook een eerder argument om het winkelgebied compacter te maken werd genuanceerd door de verantwoordelijk wethouder Steven Stegen(BBC2014). Het winkelgebied wordt compacter voor voetgangers, zegt hij.

Ook het vestigingen van kleine speciaalzaken werd betwijfeld, zitten deze wel te wachten op de snelle boodschapper of hebben deze winkels meer belang bij de funshopper die de tijd neemt. Voor eventuele claims voor planschade is de wethouder niet bang. Verder wordt er gesproken met o.a de exploitanten van het Geveltje over een andere opzet van het terras. En een van de raadsleden was bang dat het nieuwe verkeersplan leidt tot een racebaan voor BMW's

De wethouder zegde toe om goed te kijken naar de maximale parkeerduur en gaat nog een keer praten met Gehandicaptenplatform om hun wensen te horen. De ingebrachte amendementen en motie haalden het niet. Via een langdurige hoofdelijke stemming werden deze terzijde geschoven. Over de motie werd per partij gestemd.

Uiteindelijk werd het raadsvoorstel met 15 voor en 10 tegenstemmen aangenomen.

Centrum op de schop

Het centrum van Coevorden kan weer op de schop., Of deze aanpassing van het centrum zal leiden tot meer bezoekers is de vraag, de afgelopen jaren is gebleken dat men moeilijk van het EDS plein te lokken is, retail heeft het moeilijk met fysieke winkels en funshoppen doet men bij voorkeur in de grotere steden zoals Groningen en Zwolle. Coevorden heeft al jaren de regionale functie van weleer verloren.

Misschien toch meer historie terugbrengen in de stad en de Bentheimerpoort weer opbouwen. Samen met de plannen voor de markt en de haven kan dit bijdragen aan het fungevoel.

impressie: gemeente Coevorden