Bibliotheekcomputers Emmen weer beschikbaar voor publiek

EMMEN - Vanaf maandag 25 mei zijn de publiekscomputers van de bibliotheken in Emmen, Nieuw-Amsterdam, Klazienaveen en Emmer-Compascuum in beperkte mate weer toegankelijk. Een belangrijke stap, omdat er mensen zijn die thuis geen toegang hebben tot internet.

Het gebruik van de publieke bibliotheekcomputers was tot 25 mei niet mogelijk vanwege de coronacrisis. Nu de overheid de landelijke maatregelen versoepelt, is het gebruik van deze computers weer mogelijk.

Beperking
Er gelden nog wel beperkingen op het gebruik van de publiekscomputers: zo zijn er in verband met de anderhalvemeterafstandsregel minder pc’s beschikbaar en is het dragen van handschoenen tijdens computergebruik verplicht. De handschoenen liggen naast de computers en dienen na gebruik in de daarvoor bestemde afvalbak weggegooid te worden. Daarnaast wordt er aan de klanten gevraagd om de toetsenborden en muizen met aanwezige schoonmaakdoekjes te reinigen.

Ook is de tijd voor het gebruik van de computer beperkt (afhankelijk van de vestiging een half uur of anderhalf uur).
Hoewel bibliotheekmedewerkers klaar staan om vragen te beantwoorden, kunnen zij nog niet fysiek helpen met het gebruik van de computers, omdat zij dan de 1,5 meter afstand niet kunnen waarborgen.
Ina Luis, teammanager bibliotheken, zegt blij te zijn dat er weer meer mogelijk is. "Dienstverlening zit bij ons als bibliotheekmedewerkers in het bloed. We worden blij als we onze klanten mogen helpen en de vraag naar onze openbare computers is groot. Het is daarom belangrijk dat mensen die er gebruik van moeten maken, nu weer in de bibliotheek terecht kunnen."

Boeken in quarantaine
De maatregelen voor ingeleverde bibliotheekboeken worden ook versoepeld. Waar deze tot nu toe uit voorzorg en op advies van het RIVM 72 uur in quarantaine moesten blijven, is inmiddels via het ministerie van OCW duidelijk geworden dat de termijn beperkt kan blijven tot 36 uur. "De kortere quarantainetijd betekent dat de boeken weer sneller uitgeleend kunnen worden, wat natuurlijk fijn is voor onze klanten", licht Ina Luis toe. "Uiteraard blijven we bij de ingeleverde boeken zorg dragen voor de hygiëne door onder meer de kaften schoon te maken."

Foto: Bibliotheek Emmen