Lieve Isabel: Wie het snapt mag het zeggen

Elke woensdagavond om 21.40 uur leest Gert-Jan in het programma De Avond Van de column Lieve Isabel voor. Deze wordt iedere week geschreven door zijn moeder, die schrijft onder de naam Mamalie.

Lieve Isabel,

Schreef ik vorige week nog zo enthousiast over de beslissing die we als kinderen maakten over het thuis blijven wonen van mijn moeder; de volgende dag brak ze haar heup. Dus het ziekenhuis in. Geopereerd, en a.s. vrijdag wordt ze ontslagen uit het ziekenhuis...

Zijn we weer met ons allen bij elkaar gaan zitten om opnieuw te kijken hoe we het gaan aanpakken. Met die heup is ze constante zorg nodig. Dat gaat ons als kinderen niet lukken.

Komt als eerste het verpleeghuis in beeld. Mede omdat mama ook al ver in haar dementie zit, is dit, hoe moeilijk ook, de juiste oplossing. Het kostte ons wel wat tot dat punt te komen. Zij heeft altijd al haar energie, tijd en liefde in ons gestoken. Het voelt als falen haar nu ‘weg te brengen’. Alles in dat tehuis is vreemd voor haar. En wij mogen haar niet bezoeken. Het voelt echt als wegbrengen...

Ik besef dat mijn moeder niet de enige is, waarbij zich deze situatie voordoet. Nee, er zijn honderden van deze voorbeelden per week. Aan de lopende band melden zich ouderen (of kinderen van die ouderen) voor een verpleeghuis, die het thuis niet meer zelf kunnen rooien. Die huizen zitten vol met de krachtige werkers en denkers van toen!

Maar in deze tijd van corona liggen de kaarten heel anders geschud. De mensen zitten opgesloten. En zien hun kinderen en kleinkinderen niet. Er komen dagelijks schrijnende verhalen voorbij van hen die stierven in eenzaamheid. En dat zijn er nogal wat. Met stip bovenaan worden uit de verpleeghuizen de meeste coronadoden gemeld. Het is niet te bevatten dat het zó moet gaan. En naar mijn mening (maar daar wordt bijna nooit om gevraagd) was dit zeker niet een goede keuze.

Maar op 1 juni (of juno) zal er heel veel versoepeling optreden. Daar wordt reikhalzend naar uitgekeken. De dagen en uren worden afgeteld. Velen willen die dag groots gaan vieren. Met vuurwerk?

Maar ook op 1 juni zal het mondkapje in het openbaar vervoer zijn intrede doen. Verplicht. Ik las daar een bijzonder stukje over in de Volkskrant van vandaag. Zonder mondkapje is reizen met ov vanaf 1 juni verboden. Niet elk mondkapje is toegestaan. Wie een medisch mondkapje - dat helpt tegen besmettingen - draagt, kan worden beboet. Alleen niet-medische mondkapjes die ‘geen vorm van bescherming bieden’ zijn toegestaan. Nou ja, niet alleen toegestaan, ze zijn verplicht!

Wie het snapt mag het zeggen. Die kan ook zo de regering in.

Groeten.