Relatie gemeente en afvalverwerker Area moet beter

EMMEN - De relatie tussen de gemeente Emmen en de afvalverwerker Area is onduidelijk. Dat concludeert de Rekenkamercommissie .

Uit onderzoek blijkt dat er binnen de gemeente Emmen geen goed overzicht is welke zaken er allemaal richting Area lopen en er wordt gewerkt met verouderde documenten. Er is geen overkoepelende strategie vanuit Emmen richting Area. Er zijn bijna geen concrete doelstellingen geformuleerd. Het is dus niet duidelijk wat de gemeente precies van Area verwacht. Dat maakt het voor de gemeenteraad niet mogelijk om te beoordelen of het geld dat wordt geïnvesteerd ook goed is besteed.

Zo worden de doelstellingen om restafval te verminderen en afval meer te scheiden bij lange na niet gehaald.

Conclusie

Nu niet duidelijk is waar Emmen voor staat, kan de opdrachtgeversrol vanuit Emmen richting Area minder goed worden ingevuld en is het voor Area moeilijk om met voorstellen of plannen te komen

De Rekenkamercommissie doet daarom als aanbeveling een overkoepelende strategie op te stellen, waarin alle doelstellingen met betrekking tot Area terugkomen en in verband worden gebracht met elkaar. Dit schept ook duidelijkheid naar de andere eigenaren en maakt het onderling afstemmen van het beleid eenvoudiger.

En daar kunnen de inwoners van profiteren, bijvoorbeeld door lagere afvalstoffenheffingen .