Biochron mag worden gesloopt, maar onder voorwaarden

EMMEN - Het Biochron in het Rensenpark mag worden gesloopt, maar de kunstenaars en ondernemers die daar nu in zitten moeten wel een ander plekje in het park krijgen. Dat zei de gemeenteraad maandagavond tijdens een commissievergadering tegen wethouder Jisse Otter.

Dat het Biochron te veel geld kost, is de gemeenteraad het mee eens. Maar de partijen zijn ook van mening dat ondernemers, zoals kunstenaar Ingo Leth en Brigitte van Hilst van Arte Facta, wel een alternatieve plek in het Rensenpark moeten krijgen. Die zekerheid is er nu namelijk niet en daar zijn de huurders allesbehalve blij mee.

Petitie
Leth begon samen met andere huurders een petitie voor een alternatieve locatie in het park. Dit leverde ruim 1400 handtekeningen op, die zijn aangeboden aan het college. Carmen Hoogeveen van D66 vindt dat het college hierin zelf creatief moet zijn. Zij opperde villa Lindenhof of een plek in het Afrikahuis als optie.Ook GroenLinks vindt dat de 'pioniers in het park moeten blijven'.

Ruimtes zijn vol
Wethouder Jisse Otter gaf aan dat de gemeente keuzes moet maken, mede vanwege de huidige financiële situatie van de gemeente. Het in stand houden van het Biochron kost 2,2 miljoen euro in de komende tien jaar. "We gaan op 24 januari weer in gesprek met de huurders", aldus Otter. "Op dit moment zijn alle ruimtes in het park vol." De wethouder gaf aan dat de huurders uit het Biochron voorrang krijgen. Volgens cultuurwethouder Robert Kleine is er misschien mogelijkheid om in het nieuwe CBK dat in 2022 in het Rensenpark komt, een commerciële ruimte te vinden.

Foto: ZO!34/Richard Broekhuijzen