Monument Jans Zwinderman onthuld in Sleen

13 januari 2020 15:29

SLEEN - Een monument voor Jans Zwinderman werd maandagmiddag op de Algemene Begraafplaats in Sleen onthuld.

Jan Ziengs, een van de initiatiefnemers voor het monument vertelde kort over de geschiedenis van Jans Zwinderman. Ook burgemeester Bert Bouwmeester stond stil bij Jans Zwinderman, te meer omdat Zwinderman een gemeentemedewerker was.

Ten slotte nam de dochter van Zwinderman, Alie Zwinderman, het woord. Zij vertelde onder andere over de arrestatie van haar vader in januari 1945. Aansluitend onthulde zij samen met haar kleinkinderen het monument.

Het monument wordt geadopteerd door leerlingen van OBS De Vlinderhof in Noord-Sleen.

Na de ULO en een aantal jaren als gemeenteambtenaar werd Jans Zwinderman in 1939 opgeroepen voor de militaire dienst. Na een aantal maanden dienst op verschillende plekken, ging hij op 25 mei 1940 met 'groot verlof'. Hij ging vervolgens in Sleen wonen en werken.

Zijn inzet bij de gemeente Sleen zorgde ervoor dat hij op 2 juni 1944 werd benoemd tot commies (eerste ambtenaar). Dat bracht hem de mogelijkheid om informatie te verzamelen voor het verzet, waar hij inmiddels bij betrokken was geraakt. Hij hielp bij het vervalsen van bonnen en het verspreiden van illegale folders. Maar door zijn werk voor de burgemeester, op dat moment een NSB-burgemeester, hoorde hij ook over geplande arrestaties, waar hij dorpsgenoten voor kon waarschuwen.

In januari 1945 werden zijn naam en acties bekend en werd hij op 13 januari opgepakt en tewerkgesteld in Duitsland. Hij kwam uiteindelijk terecht in kamp Wöbbelin bij Ludwigslust. Dit kamp werd op 2 mei 1945 bevrijd door de Amerikanen, maar inmiddels was Jans te zwak en te ziek. Hij overleed twee weken later in Lübtheen aan de gevolgen van dysenterie en ondervoeding, twee maanden voor zijn vrouw Martha beviel van hun dochter Aaltje (Alie). Jans werd 26 jaar oud.

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties. Ook in de gemeente Coevorden word op vele momenten stilgestaan bij 75 jaar vrijheid en hen die voor die vrijheid hun leven gaven herdacht. Zo wil de gemeente Coevorden ook stilstaan bij de heer J. Zwinderman en bij wat hij in de uitoefening van zijn functie als eerste ambtenaar en waarnemend gemeentesecretaris van de gemeente Sleen voor het verzet heeft betekend.

Foto's: ZO!34/Richard Bouwland