EMMEN - In Emmen kan weer grond verplaatst worden zonder aanvullende maatregelen door PFAS. Dit blijkt na onderzoek in de bodem.
Het blijkt dat de hoeveelheid PFAS in de bodem lager is dan de tijdelijke achtergrondwaarde die minister van Veldhoven van Milieu en Waterstaat vaststelde. Dit is nu vastgelegd in de bodemkwaliteitskaart PFAS Drenthe die het college van burgemeester en wethouders heeft vastgesteld. "De hele PFAS-situatie heeft geleid tot veel onrust." vertelt wethouder René van der Weide. "Met dit besluit kunnen grondverzetbedrijven weer aan het werk zonder extra kosten voor onderzoek."
Een achtergrondwaarde geeft aan hoe veel PFAS er al in de bodem zit. Om te voorkomen dat deze stoffen zich verspreiden, gelden sinds juli strengere regels voor het verplaatsen van grond. Dit maakte dat grondverzet alleen mogelijk was met een aanvullende PFAS-analyse. Dit zorgde voor extra kosten voor bedrijven en vertraging in bouwprojecten. Eind november kondigde de minister een ruimere norm aan, waardoor bedrijven meer ruimte kregen voor het verplaatsen van grond.
Bodemkwaliteitskaart PFAS Drenthe
De bodemkwaliteitskaart PFAS is een rapport met daarin informatie over de hoeveelheid PFAS per kilo grond in de bodem van Drenthe. Door de kaart toe te voegen aan de Nota Bodembeheer, kan grondverzet in Emmen weer plaatsvinden zonder het aanvullende onderzoek. Bij grond van locaties waar de bodem mogelijk verontreinigd is geraakt met PFAS of grond die naar grondwaterbeschermingsgebieden gaat, is wel extra onderzoek of extra maatregelen nodig.
PFAS
PFAS staat voor poly- en perfluorakylstoffen. Dit zijn stoffen die door de mens gemaakt zijn en van nature niet in het milieu voorkomen. Ze worden gebruikt in allerlei producten, omdat ze water, vet en vuil afstoten. De stoffen komen in het milieu door uitstoot via de fabriekspijp, gebruik van PFAS-houdende producten of met afvalwater in riool of oppervlaktewater.