Emmense huisarts naar Lesbos om vluchtelingen te helpen

EMMEN - Huisarts Janette Steendam van het Doktershoes in Bargeres gaat vrijdag 20 tot maandag 30 december vluchtelingen helpen op Lesbos.

Steendam gaat namens stichting Because we Carry naar het Griekse eiland. Dat is een Nederlandse stichting die is opgericht door drie vriendinnen. Ze werken ook nauw samen met Movement on the Ground van Johnny de Mol.

"In Moria, in de binnenlanden van Lesbos, is een oude gevangenis omgebouwd tot vluchelingenkamp", zegt Steendam. "Oorspronkelijk was daar plaats voor 2000 mensen, maar al gauw bleek dat veel te weinig te zijn en zijn heel veel vluchtelingen op de olijfboomgaard daarnaast gaan wonen. En die wonen daar in tenten. En toen ik daar vorig jaar was, was het eigenlijk al veel te druk daar. Toen waren er 7000 à 8000 vluchtelingen en nu zijn er ongeveer 15.000 vluchtelingen. Indrukwekkend om te zien dat die mensen allemaal in tentjes leven."

Slecht weer
Het is de tweede keer dat Steendam naar Lesbos gaat. "Toen ik er vorig jaar november was, was het er mooi weer. Maar nu is het daar ook winter. Als het daar gaat regenen en alle regen komt van de heuvel af, dan zal het daar niet droog blijven."

Doneren
Steendam gaat niet voor niets naar Lesbos. Ze moet haar eigen vliegticket betalen én zamelt nog geld in om benodigdheden voor de vluchtelingen te kunnen kopen. Bijdragen voor haar reis naar het Griekse eiland kunnen worden gedoneerd in een doos die op de balie in het Doktershoes staat. Ook kan een bedrag worden gestort op rekeningnummer NL 83 ABNA 0460598813, t.a.v. J.C. Steendam.

Foto: Doktershoes

Janette Steendam was 7 december te gast in ZO! Op Zaterdag. Het interview met haar is terug te luisteren vanaf 00:14:59.