Saskia Boelsums uit Nieuw-Schoonebeek is Kunstenaar van het Jaar

NIEUW-SCHOONEBEEK - Fotokunstenaar Saskia Boelsums uit Nieuw-Schoonebeek is vrijdagmorgen uitgeroepen tot Kunstenaar van het Jaar 2020. Ze versloeg daarmee onder meer fotograaf Erwin Olaf, innovatief kunstenaar Daan Roosegaarde en textielkunstenaar Claudy Jongstra.

Boelsums noemt zichzelf 'kunstenaar met fototoestel'. Ze maakt veelal foto's van de Drentse natuur, waarvan de meeste rondom Nieuw-Schoonebeek. De foto's bewerkt ze op zo'n manier dat de foto's bijna op schilderijen lijken. Met haar kunst hoopt ze de kijker het gevoel te geven alsof diegene in de foto staat.

Zie ook: Saskia Boelsums uit Nieuw-Schoonebeek in finale Kunstenaar van het Jaar

Meest gewaardeerd
De titel Kunstenaar van het Jaar laat zien welke kunstenaar het meest gewaardeerd is op dit moment. De verkiezing is een combinatie van een publieks- en juryverkiezing. Een jury koos de kunstenaars die kans genomineerd werden voor de prijs, waarop publiek kon stemmen. Uit de populairste kunstenaars werden acht finalisten gekozen door een jury. Het publiek koos uit die acht kunstenaars Saskia Boelsums als Kunstenaar van het Jaar.

In het najaar zijn foto's van Boelsums te bewonderen in het Drents Museum tijdens de expositie Barbizon van het Noorden. Daarnaast heeft Boelsums in oktober een boek uitgebracht, waarvan binnenkort al de tweede druk uitkomt.

Saskia Boelsums is zaterdag 9 november te gast in ZO! Op Zaterdag. Om 11.15 uur vertelt ze haar verhaal over de winst van Kunstenaar van het Jaar.

Foto: Saskia Boelsums

Saskia Boelsums was eerder al te gast bij ZO! Op Zaterdag om te vertellen over haar finaleplaats in de verkiezing Kunstenaar van het Jaar.