Foto's: Boekpresentatie boek over Noordbarge

EMMEN - Het boek Noordbarge, het verhaal van zien bewoners werd zaterdagmiddag in Hotel Ten Cate gepresenteerd.

Meer dan 200 mensen waren naar het hotel gekomen voor de presentatie van het boek over de historie van Noordbarge en de mensen die er hebben gewoond.

Hek boek beschrijft 331 boerderijen en huizen en 1.500 inwoners en gezinnen. Er staan 10.000 namen in vermeld en het is opgesierd met 1.200 foto's. Er was materiaal voor 800 pagina's, maar dat moest terug naar 400 pagina's.

Het eerste exemplaar van het boek werd door burgemeester Eric van Oosterhout uitgereikt aan& Jantje Jonkers-Derks, de oudste in Noordbarge geboren inwoner.

Het vroegere Noordbarge Noord, van het huidige Noordbarge tot aan de Kapelstraat in het centrum, staat niet in dit boek, maar er zijn vergevorderde plannen om ook een historisch boek over Noordbarge Noord te maken.

In 2020 komt er nog een speciaal boek over de historie van de vroegere lagere school in Noordbarge, die bekend stond onder de naam School 3 of de school van Ziengs.

Op deze bijeenkomst werd ook nog een straatnaambord onthuld, Ome Luut zien Steegie. In Noordbare is nog een klein weggetje zonder naam. Het weggetje dat van de Noordbargerstraat naar de Binnenweg liep, noemden kinderen vroeger Ome Luut zien Steegie. Ome Luut heette voluit Luut de Jong en hij was een vrijgezel die in Amsterdam had gewerkt en zijn oude dag in Noordbarge doorbracht.

Foto's: ZO!34/Wiebe Veenstra