EMMEN - De gemeente Emmen sluit zich aan bij de Alliantie Kinderarmoede. Hiermee wil de gemeente met de partners van de Alliantie bereiken dat er geen nieuwe gezinnen meer in armoede vervallen. En dat er vanaf 2030 kinderen niet meer de dupe van armoede zijn.
In de afgelopen jaren heeft de gemeente Emmen zelf en met anderen verschillende acties gestart om de effecten van armoede onder kinderen te bestrijden en bij te dragen aan kansrijk opgroeien. Wethouder Raymond Wanders (werk, inkomen, volksgezondheid): “Aansluiten bij de Alliantie Kinderarmoede is voor ons heel logisch, als je bedenkt dat het tegengaan van de gevolgen van armoede onder kinderen en jongeren bij ons speerpunt nummer één is. Kinderen moeten mee kunnen doen en zich kunnen ontwikkelen, ondanks de financiële situatie thuis. De plek van je wieg, mag niet bepalend zijn voor de kansen in je leven.”
Inzet op kinderarmoede
Om stappen te kunnen maken, is samenwerking heel belangrijk. Wanders: “In onze gemeente werken we goed samen met Kindfondsen zoals Stichting Leergeld Emmen en het Jeugdfonds Sport en Cultuur. We werken volop aan de bekendheid van onze regelingen en mogelijkheden voor kinderen en jongeren. We willen problematische schulden en armoede bespreekbaar maken. We weten dat het hebben van schulden een zware wissel trekt op je gezondheid. Ook lukt het dan vaak niet meer na te denken over de toekomst. Daarom willen we dit jaar starten met een fonds, waarmee de jongere schuldenvrij wordt en weer aan zijn of haar perspectief kan werken.”
Cijfers
Uit cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat in 2017 in de gemeente Emmen 5.988 huishoudens in armoede leven. Het armoedepercentage is daarmee gelijk aan het landelijke gemiddelde van 5,7%. In 2013 leefden er in de gemeente Emmen nog 8.304 huishoudens in armoede en was het armoedepercentage 7.8%.
Mensen
De gemeente Emmen wil dat meer mensen uit een uitzichtloze schulden- of armoedesituatie komen. Dat vraagt om een brede aanpak van het probleem zelf en van de oorzaken en gevolgen. In 2018 is daarom het integrale schulden-, armoede- en minimabeleid (SAM-beleid) ‘Oog voor SAM’ voor de jaren 2019-2022 in de gemeente Emmen ontwikkeld. Raymond Wanders: “We zijn op de goede weg, maar we weten dat de gevolgen van armoede toenemen. Daarom moet onze inzet langdurig, vasthoudend en veelzijdig zijn. Het aansluiten bij de Alliantie Kinderarmoede draagt hier prima aan bij!!”
Alliantie Kinderarmoede
De landelijke Alliantie Kinderarmoede is dit jaar ontstaan vanuit een samenwerking tussen Alles is Gezondheid, Missing Chapter Foundation en het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid. Inmiddels telt de Alliantie meer dan 90 partners om samen de kinderarmoede in Nederland aan te pakken. Komend najaar ondertekent de wethouder voor het partnerschap een belofte hiertoe (een pledge genoemd).