Coevorden is culturele gemeente 2021-2022 van Drenthe: "investeren in cultuur móet"

COEVORDEN - Aan het einde van de première van De Toorn van Thunaer werd bekendgemaakt dat de gemeente Coevorden culturele gemeente 2021-2022 van Provincie Drenthe gaat worden. Dat werd gedaan door een voordracht van de troubadour in het toneelstuk: Quintus Querido.

Cultuurwethouder Jeroen Huizing en burgemeester Bert Bouwmeester van de gemeente zijn beiden blij met de benoeming. "We hebben prachtige muziekverenigingen en prachtige creatieve mensen. Het resultaat daarvan zien we nu", vertelt burgemeester Bouwmeester.

Burger beslist
"Cultuur moet vanuit de mensen komen", voegt wethouder Huizing toe. Hij roept iedereen op die ideeën heeft voor 2021-2022 zich te melden bij de gemeente. "We willen het vooral van onderop laten komen. Iedereen die maar enige creativiteit heeft: laat maar horen!"

Dat van onderop laten komen, was bij De Toorn van Thunaer ook het geval. "We doen er verstandig aan het van onderop te laten komen. Het versterkt wat er al is", legt Bouwmeester uit. "We hopen de komende jaren nog meer mede mogelijk te maken, door de steun die de gemeente kan bieden. Maar het moet wel vanuit de samenleving komen."

Begroting
Maar waar komt het geld dat nodig voor de culturele gemeente dan vandaan? "In onze begroting hebben we geld hiervoor opgenomen", zegt wethouder Huizing. "We hebben potjes genoeg in Nederland, ik denk niet dat geld het grootste knelpunt gaat worden." Ook krijgt Coevorden van de provincie een bedrag van 90.000 euro.

"We hebben verstandig beleid gemaakt het afgelopen jaar", aldus de burgemeester. "Investeren kan nu en investeren in cultuur móet."

Wat staat op programma?
Wat gaat er zoal gebeuren in de tijd dat gemeente Coevorden culturele gemeente is? Bouwmeester: "We hebben een bijzondere periode in het verschiet." Want in 2022 staat Coevorden stil bij het 350 jaar ontzet van de stad, de verlossing van Bommen Berend. "En daar past het zijn van culturele gemeente goed bij."

Zie ook: Foto's: Première De Toorn van Thunaer

Foto: ZO!34/Paula Keizer