Fakkeltoren en schoorsteen NAM worden zaterdag gesloopt

EMMEN - De bekende fakkeltoren en schoorsteen van de Gaszuiveringsinstallatie (GZI) van de NAM in Emmen worden zaterdag gesloopt.

De NAM meldt dat de torens zaterdag 17 augustus rond 11.00 uur zullen worden gesloopt. Met behulp van explosieven worden ze neergehaald en vervolgens op de grond verder afgebroken. De torens worden gesloopt omdat het terrein een andere bestemming krijgt. Na de sloop wordt het opgeleverd om projecten op te ontwikkelen op het gebied van duurzame energie.

VSM Sloopwerken zal de sloop uitvoeren onder toezicht van SGS Search. Deze partij coördineert het sloopproject in opdracht van de NAM.

Veiligheid

De torens worden neergehaald met behulp van explosieven. Deze manier levert minder risico op dan het afbreken van boven naar beneden, wat bij elke handeling een veiligheidsrisico geeft bij een langere doorlooptijd. Na een uitgebreide presentatie op het gemeentehuis is door de gemeente Emmen akkoord gegeven voor deze manier. De sloop wordt uitgevoerd door een erkend specialist op het gebied van explosieven.

Overlast

In de nabije omgeving van het GZI-terrein zal op het moment van neerhalen een luide knal hoorbaar zijn. Daarnaast wordt de Phileas Foggstraat ter hoogte van het terrein afgesloten van ongeveer 10.45 uur tot 11.15 uur (tot na 'sein veilig'). Het verkeer op de N862 ter hoogte van het GZI-terrein wordt vanaf 11.00 uur tot ongeveer 11.15 uur vertraagd met een rijdende afzetting, zodat bestuurders niet schrikken van de knal en de omvallende fakkelinstallatie en schoorsteen.

Foto: Pixabay