COEVORDEN - Een volgende belangrijke stap in de ontwikkeling van de binnenstad van Coevorden is gezet.
Het college van B&W én de stuurgroep stemden in met de concept visie zoals stedenbouwkundig bureau De Zwarte Hond die samen met bewoners, ondernemers en andere belanghebbende partijen in de Binnenstad opstelde. Na het zomerreces staat de ruimtelijke en programmatische van de Markt, Haven, Citadelpunt en Weeshuisweide op de agenda van de gemeenteraad.
In het afgelopen half jaar is er heel wat gedaan om ideeën en meningen te verzamelen. Na een half jaar met diverse publieksbijeenkomsten, overleggen met een speciaal opgerichte Denktank vanuit de gemeenschap en tussentijdse rapportages en analyses van De Zwarte Hond ligt er nu een ruimtelijke en programmatische visie die de eigenheid van de stad versterkt en tot een plek maakt waar bezoekers en bewoners zich thuis voelen en worden verrast door wat Coevorden te bieden heeft. Een visie waar zowel het college als de stuurgroep, met daarin ook Centrummanagement Coevorden en Domesta, volledig achter staan.
In de visie
Aan veel ideeën en wensen is gehoor gegeven; meer water bij de haven een overkapping op de Markt, terrassen midden op de markt, plek voor de weekmarkt, en ruimte om elkaar te ontmoeten. Zo wordt de markt echt de huiskamer van de binnenstad, een van de opgaves die eind 2017 in de Centrumvisie is benoemd. In de visie zijn veel verwijzingen naar de rijke historie van Coevorden. Zoals het ‘terugbrengen’ van de koe-voorde, een verwijzing naar de veemarkthal en de realisatie van een bastion aan de Markt en het centraal stellen van hét kasteel in Drenthe. Ook is ‘minder blik in de binnenstad’ in het plan terug te vinden. Het aantal parkeerplaatsen op de Markt en Weeshuisweide wordt in het plan van De Zwarte Hond kleiner. Coevorden neemt daarmee een belangrijke stap om de focus te verleggen van winkelstad naar bezoekersstad.
Honderden mensen dachten mee
De visie kwam in drie stappen tot stand; steeds na bijeenkomsten en werksessies met ondernemers, organisaties en inwoners. Half januari was de startbijeenkomst. Aan de hand van deze bijeenkomst is een ‘notitie van uitgangspunten’ opgesteld. In april organiseerde De Zwarte Hond werkateliers waarin inwoners en organisaties met een maquette aan de slag gingen. Ruim 300 mensen maakten gebruik van deze mogelijkheid. Van alle ideeën werden foto’s gemaakt en hieruit analyseerde De Zwarte Hond een ‘rode draad’. Terugkerende thema’s waren er voldoende.
Trots
Wethouder Jan Zwiers is trots op de visie zoals die er nu ligt. “En niet alleen vanwege de inhoud, maar ook omdat het op zo’n mooie manier tot stand gekomen is. Samen met ondernemers, met organisaties en met inwoners. Precies zoals we dat graag willen.” Hij waardeert ook de rol van De Zwarte Hond. “Zij voelen goed aan hoe we het graag willen. Mooi met de bijeenkomsten, de werkateliers en het heel concreet en zichtbaar maken wat veranderingen kunnen doen. Prachtig!”.Wethouder Jan Zwiers is trots op de visie zoals die er nu ligt. “En niet alleen vanwege de inhoud, maar ook omdat het op zo’n mooie manier tot stand gekomen is. Samen met ondernemers, met organisaties en met inwoners. Precies zoals we dat graag willen.” Hij waardeert ook de rol van De Zwarte Hond. “Zij voelen goed aan hoe we het graag willen. Mooi met de bijeenkomsten, de werkateliers en het heel concreet en zichtbaar maken wat veranderingen kunnen doen. Prachtig!”.
Bouwen aan Historie
Coevorden werkt aan een uitnodigende binnenstad waar inwoners en bezoekers kunnen genieten van historie, water en gezelligheid en waar het fijn wonen is. Bouwen aan historie is een samenwerking tussen Centrummanagement, gemeente en Domesta, waarbij vele ondernemers, organisaties en inwoners betrokken zijn. Dit alles wordt mede mogelijk gemaakt door het binnenstadsfonds van de provincie Drenthe.
Foto: Archieffoto ZO!34