Advocaat: 'Gemeente Emmen heeft onterecht hond laten afmaken'

EMMEN - Gemeente Emmen heeft onterecht de Mechelse herder Nina laten afmaken, dat vindt advocaat Jaap Baar. Hij is de advocaat van het baasje van de hond uit Veenoord.

De hond werd eind mei in beslag genomen, omdat het een meisje van 5 jaar in de arm had gebeten. "Ze heeft daarbij een bijtwond opgelopen en is er ook door getraumatiseerd", zegt de gemeente tegen RTV Drenthe. Ook zou de hond volgens de gemeente betrokken zijn geweest bij meer bijtincidenten.

Euthanasie
Terwijl de vrouw een procedure aanspande omdat ze vond dat haar hond ten onrechte in beslag genomen is, zat de hond in een asiel waar haar gedrag door onderzoekers van de Universiteit Utrecht werd onderzocht. Aan de hand van het onderzoek werd geadviseerd dat de hond moest worden geëuthaniseerd. Dat werd de vrouw vorige week zaterdag in een brief meegedeeld.

Om die reden wilde advocaat Baar maandag een spoedprocedure aanspannen tegen de inbeslagname, omdat pas in september een reactie zou komen op de procedure die liep. Daar werd hem bij de rechtbank in Assen vertelt door een jurist van de gemeente dat de hond op 11 juli geëuthaniseerd was.

Meerdere belangen
Volgens gemeente Emmen kon de hond geëuthaniseerd worden ondanks het bezwaar dat liep. "Wij moeten meerdere belangen tegen elkaar afwegen. Deze hond heeft vaker mensen gebeten en ook dieren. Dat leidt tot onrust. Zeker de laatste keer met dat kindje."

Volgens advocaat Baar had de gemeente het baasje van de hond moeten informeren voordat de hond werd afgemaakt. Volgens de gemeente loopt het contact in dit soort gevallen via de advocaat. "Dat is dus gebeurd, maar wel te laat", zegt Baar.

Juridisch niet toelaatbaar
Volgens de advocaat is het juridisch niet toelaatbaar, want het baasje moet altijd de kans krijgen de zaak aan de rechter voor te leggen, voordat het dier wordt geëuthanaseerd. Als het Openbaar Ministerie een dier in beslag neemt en het advies krijgt het af te maken, is altijd nog een week tijd om een contra-expertise aan te vragen. "Het lijkt erop dat de gemeente de juridische procedure niet kent", meent de advocaat. Om die reden zal naast de zaak over de inbeslagneming, nu ook een zaak worden aangespannen tegen de gemeente vanwege voorbarige euthanasie.

Foto: Google Streetview