Nieuwe woningen op plek ING-pand Wilhelminastraat

EMMEN - Het oude ING-pand aan de Wilhelminastraat gaat vervangen worden door nieuwe woningen. Pandeigenaar en projectontwikkelaar Van Wijnen BV uit Groningen heeft de knoop doorgehakt.

Zeven stadsvilla's komen op de plek van het oude kantoorpand aan de Wilhelminastraat. Op het huidige parkeerterrein komt een woonhofje met acht woningen. Het zal de naam Zuiderpoort gaan krijgen.

Huize Spoorloos
Het pand staat al een aantal jaren leeg en werd in 2007 gekraakt door Huize Spoorloos. Het pand werd onder andere als weggeefwinkel en voedselbank gebruikt, maar ook als ontmoetingsplek voor jongeren. Van Wijnen was op de hoogte van Spoorloos en stemde er mee in. Inmiddels zijn beide partijen in gesprek om een datum af te spreken over het vertrek.

Foto: Google Streetview

Van Wijnen heeft het pand al langer in bezit en wilde er oorspronkelijk een winkelpand van maken. Dit bleek toch na overleg met de gemeente niet ideaal. "Er is veel vraag voor wonen dichtbij het centrum van Emmen en dat heeft uiteindelijk geleid tot dit plan", vertelt woordvoerder Jan Theo van der Beek van de aannemer aan ZO!34.

Dat is ook de reden dat het pand zo lang heeft leeg gestaan. "We hebben zelfs nog gedacht aan zorgwoningen. Allerlei varianten zijn gepasseerd. Dat was ook in een andere tijd. Een tijd waarin de woningmarkt op z'n gat lag." Nu is dat niet meer zo, volgens Van der Beek. "Gelukkig, want dat betekent dat we dit pand kunnen aanpakken."

De sloop van het pand zal hopelijk dit najaar beginnen. "We moeten het plan nog in verkoop brengen, dat is de eerste stap. We moeten nog een vergunning krijgen en ervoor zorgen dat er genoeg woningen zijn verkocht", aldus Van der Beek. Ook moet de grond bouwrijp gemaakt.

De in totaal vijftien woningen zullen ieder minstens 270.000 euro gaan kosten. "We hebben het woonbudget van de Emmenaren onderzocht. In het marktonderzoek zien we dat voor deze kwalitatief goede woningen met veel ruimte en natuurlijk dichtbij het centrum genoeg interesse is. De interesse is natuurlijk wel beperkt, maar bij dit project gaat het om vijftien huizen, dus dat moet goedkomen." Van der Beek verwacht dat de bouw in de tweede helft van 2020 zal beginnen en ongeveer een jaar zal duren.

Jan Theo van der Beek was zaterdagmorgen te horen in ZO! Op Zaterdag, vanaf 0:12:44.

Foto's: Van Wijnen BV