Emmenaar (63) wil andere geboortedatum in paspoort

EMMEN - Een man uit Emmen wil dat zijn geboortedatum in zijn paspoort wordt gewijzigd. Volgens het document is de man 48 jaar oud, maar dat klopt naar zijn zeggen niet. De man beweert in 1956 te zijn geboren. Gemeente Emmen weigert dit aan te passen, woensdag vond de rechtszaak plaats.

De man kwam in 2013 vanuit Somalië naar Emmen. Hier werd hij herenigd met zijn vrouw en kinderen, die al in Nederland waren. De man kwam binnen met een Somalisch document waarin stond dat zijn geboortejaar 1971 is. Zo werd hij dus ook ingeschreven in de Basisregistratie personen.

Tot nu toe heeft de man niet gesproken over het geboortejaar. Hij zei niets tijdens de naturalisatie van zijn kinderen en ook niets toen hij de scheidingspapieren ondertekende. Nu begint zijn leeftijd een rol te pelen bij medische behandelingen en heeft hij volgens zijn echte leeftijd binnenkort recht op een pensioen.

De zussen van de man hebben getuigd over zijn echte leeftijd. Dit was voor de gemeente een reden om bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst te melden dat de Somalische man mogelijk op foutieve gronden zijn status in Nederland heeft gekregen. Dit was namelijk op basis van gezinshereniging en daarom mag hij blijven.

Het Somalisch document van de man wordt gezien als een brondocument. In Nederland is dit bepalend, tenzij kan worden aangetoond dat het niet klopt. Daar zit dan ook volgens de advocaat van de Emmenaar de crux. In landen als Somalië is de administratie niet goed op orde. Het is lastig om daar de juiste gegevens op tafel te krijgen. De getuigenissen van de zussen moeten dan ook als enige bewijs volstaan volgens de jurist.

De rechter doet binnen zes weken uitspraak.

Foto: ZO!34-Archief

Bron: RTV Drenthe