Ga jij ook naar de stembus?

REGIO - Er kan gestemd worden. Vandaag is de dag dat je kan kiezen voor het Europees Parlement. Sinds 07.30 uur vanmorgen zijn de stembussen geopend en er kan tot 21.00 uur vanavond gestemd worden.

Waar stem je eigenlijk voor?
Je stemt voor leden van het Europees Parlement, deze bevindtd zich in Brussel. Deze worden gekozen voor vijf jaar. In totaal gaat het om 751 zetels, waarvan er 26 voor Nederland zijn. Als inwoner van Nederland kan je ook alleen stemmen op Nederlandse partijen. Dit zijn D66, CDA, PVV, VVD, SP, PvdA, ChristenUnie-SGP, Groenlinks, Partij voor de Dieren, (die allen al in het parlement zitten), 50PLUS, Jezus Leeft, DENK, De Groenen, Forum voor Democratie, vandeRegio & Piratenpartij en Volt Nederland.

Het Europees Parlement bevat straks dus leden uit 28 verschillende landen en van verschillende partijen. Binnen het Europees Parlement zitten acht fracties, met elk een eigen politieke kleur. De Nederlandse partijen zijn bij één van deze fracties aangesloten, zo wordt voorkomen dat alle verschillende partijen en standpunten met elkaar versplinteren.