Herdenkingsmonument onthuld in Coevorden

COEVORDEN - De 99-jarige veteraan Sipke Beetstra en Marietje Keizer-Goselink onthulden vrijdagmiddag een herdenkingsmonument bij de dam over de Lutterhoofdwijk. Het monument bestaat uit een betonring waar stukken rails uitsteken.

Deze betonring werd in 2016 gevonden waar vroeger de brug van Goselink was. Het werd gebruikt als wegversperring bij een inval van de Duitsers. Beetstra was één van militairen die de Duitsers bij de brug van Goselink uren heeft tegengehouden. Het monument is tot stand gekomen op initiatief van de Historische Vereniging Stadt en Heerlickheydt Covorden.

Op een plaquette bij het monument stat geschreven: "In 1940 stond op deze plek, bij de brug van Goselink, een kazemat met een tankversperring. Op 10 mei wisten de Nederlandse militairen Klaas van Baaren, Sipke Beetstra, Barend Schuiling en Martinus Vugteveen hier urenlang stand te houden tegen Duitse overmacht. Dit monument bevat een origineel element van de tankversperring. De onthulling van dit monument werd verricht op 10 mei 2019 door Sipke Beetstra en Marietje Keizer-Goselink." Nabestaanden van de militairen waren ook bij de onthulling aanwezig.

Herdenking
Ieder jaar op 10 mei is er een herdenking in Coevorden voor de slachtoffers die 10 mei 1940 omkwamen bij de inval van de Duitsers. Dit waren de 20-jarige Bernardus Drenth uit Musselkanaal en de 21-jarige Jitse Veenstra uit De Wilp. Tijdens hun grensbewaking dienst fietsen zij langs de Lutterhoofdwijk en werden plotseling doodgeschoten. Jaarlijks worden daarom bloemen gelegd bij het monument bij de Bentheimerbrug.

Foto's: Bep Houwen