Coevorden gebruikt aaltjes tegen eikenprocessierups

COEVORDEN - De gemeente Coevorden gaat de eikenprocessierups op een natuurlijke manier bestrijden. Ze zetten aaltjes in op de plekken waar vorig jaar de meeste nesten zijn gevonden. Daarnaast worden ook locaties meegenomen waar veel mensen komen, zoals bij scholen en bejaardentehuizen.

Aaltjes zijn een soort parasiet, een microscopisch klein wormpje dat leeft van insectenlarven. Tevens zijn ze de natuurlijke vijand van de rups. De aaltjes worden met een vernevelaar in de bomen gespoten. De gemeente zal dit eind april of begin mei gaan doen, omdat in deze tijd andere kwetsbare of beschermde rupssoorten nog niet in de bomen zitten. Daarnaast zal de bestrijding 's nachts worden gedaan, dit is omdat de aaltjes niet goed tegen het daglicht kunnen.

Ondanks dat de aaltjes niet schadelijk zijn voor mensen, dieren en planten, wordt aangeraden om niet onder de nevel door te lopen of fietsen. Wanneer de werkzaamheden precies zullen worden uitgevoerd staat niet niet vast, dit hangt namelijk af van weersomstandigheden.