Kunstproject in Meppen verbindt zorg, kunst en herstel

Foto: Photo Frank

Deze maand gaat in Meppen het project ‘Vincent van Gogh als inspiratiebron voor herstel’ van start. Dit initiatief is een samenwerking tussen Het Buitengasthuis, GGZ Drenthe en Kiemen in Drentse Grond. Het doel is om de betekenis van verpleegkundige zorg in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) te verbeelden door mensen met een psychische kwetsbaarheid, geïnspireerd op het werk van Vincent van Gogh.

Deelnemers aan het project worden uitgedaagd hun visie op de rol van verpleegkundigen in de GGZ creatief vorm te geven. Dit kan via schilderijen, fotografie, collages of keramiek. De creatieve uitingen moeten het belang van herstel én de waarde van creativiteit bij psychische kwetsbaarheid zichtbaar maken. Daarnaast wordt zo de maatschappelijke waarde van het verpleegkundig beroep in de GGZ onder de aandacht gebracht.

Van Gogh als inspiratiebron

De keuze voor Vincent van Gogh als inspiratiebron is bewust. De wereldberoemde kunstenaar leed aan psychiatrische aandoeningen en verbleef in 1889 in een inrichting in Saint-Rémy-de-Provence. Daar werd hij behandeld door arts Théophile Peyron en verzorgd door verpleegkundige zuster Epiphony. Van Gogh schilderde echter nooit zijn verpleegkundigen. Dit project wil dat gemis symbolisch herstellen.

Ook is Van Gogh verbonden met de regio. In 1883 verbleef hij drie maanden in Zuidoost-Drenthe.

De resultaten van het project worden op 12 mei 2026, tijdens de Internationale Dag van de Verpleging, gepresenteerd aan het publiek.