Een duik in de geschiedenis. In 2004 sprak de gemeente Coevorden de wens uit om een wijk bij Molenakkers II in Dalen te realiseren. Dit ging niet door. Twintig jaar later gaat er waarschijnlijk opnieuw gekeken worden of het bouwen van woningen toch mogelijk is.
Door de vondst van archeologische voorwerpen gingen de plannen niet door. De jaren daarna werden er meerdere keren gekeken of het toch mogelijk was om er te bouwen.
In 2015 leek het licht op groen te gaan voor de wijk Molenakkers II. Het plan werd afgestoft omdat er minder woningen op de planning stonden dan in 2004. Op deze manier kon het archeologische gebied worden ontzien. Hoewel het plan was om er dertig woningen te bouwen, werden het uiteindelijk acht woningen aan de rand van het gebied.
PAC en BBC2014 dienden een motie in met het verzoek te onderzoeken of woningbouw toch mogelijk is. Wel is het de bedoeling om rekening te houden met de archeologische belangen. ''Woningen zijn van groot belang voor BBC2014. We hebben de volle overtuiging dat het goed is om onderzoek te doen naar woningbouw op Molenakkers II'', aldus Bea Meppelink.
Gilbert Mulder (PvdA) denkt anders over de plannen voor een onderzoek: ''Laten we nu niet de inwoners voorbijlopen en erover in gesprek gaan voordat we nu met een motie komen.’’ De VVD sluit zich hierbij aan: ''We willen de reacties van het dorp afwachten, ze kijken al naar een andere richting, zoals woningen op Grootveld'', aldus Bert Albring (VVD).
Paulien Blaauwgeers (PAC) denkt dat woningbouw mogelijk is. ''De archeoloog bezwoer mij dat het een droomproject zou zijn om de archeologische vondsten op te graven. Hij zei ook dat de kosten te dragen zijn. Het vroege Dalen is daar ontstaan'', zegt Blaauwgeers. Volgens haar hebben de Dalenaren het als optie afgeschreven, door de eerdere afwijzingen.
Wethouder Jeroen Huizing (CDA) ontraadde deze motie: 'Het verdrag van Malta zegt; laat het onder de grond liggen. Ik heb mij verbaasd over opmerkingen als 'dan graaf je dat toch op.' Het Verdrag van Malta moet ervoor zorgen dat Europese lidstaten hun archeologisch erfgoed beschermen. Blaauwgeers denkt niet dat het in strijd is met het verdrag: ''In het onderzoeksrapport dat door MUG (Milieukundig Onderzoek) gemaakt is, staat dat het anders kan.'' Huizing geeft aan dat het rapport alleen gaat over de randen van het gebied: ''Het rapport gaat niet over Molenakkers II.''
De provincie Drenthe stelde in 2010 een aantal eisen op voor het bouwen van woningen bij Molenakkers II: 'De woningbouw wordt geclusterd en alleen aan de randen van het archeologisch waardevolle gebied toegestaan. Dit te bebouwen gebied mag niet meer dan 1 tot 2 hectare bedragen.' Uit het rapport van MUG uit 2015 blijkt dat het wijzigen van de grond, bijvoorbeeld bouwen, alleen mag gebeuren wanneer het gebied archeologisch is vrijgegeven.
De motie werd dinsdagavond aangenomen, PvdA, VVD en CDA waren tegen.