Vanaf donderdag 10 juli tot en met zondag 13 juli wordt in Oosterhesselen het Zuidenveld gehouden. Onder het motto ‘Naoberschap, Hesseln verbindt’ komt het dorp tot leven met praalwagens, veekeuringen feestavonden. Wat ooit begon als een landbouwtentoonstelling in 1905, is uitgegroeid tot een levendig volksfeest vol traditie, competitie en verbinding tussen acht dorpen.
Het Zuidenveld is een eeuwenoude traditie in Zuidoost-Drenthe. Het begon als een landbouwtentoonstelling, waarbij boeren uit de regio hun beste vee en landbouwproducten lieten zien. De eerste Zuidenveldtentoonstelling werd gehouden in 1905, bedoeld om kennis te delen, kwaliteit te tonen en boeren met elkaar in contact te brengen.
Het evenement trekt jaarlijks duizenden bezoekers uit heel Nederland en België. De vereniging bestaat uit ongeveer 750 leden met een bestuur van acht leden die afkomstig zijn uit alle windstreken van het Zuidenveld. Dit zijn Coevorden, Dalen, Emmen, Odoorn, Oosterhesselen, Schoonebeek, Sleen en Zweeloo. Tussen de acht Zuidenveldkernen wordt tijdens het Zuidenveldweekend een competitie gehouden. De winnaar van de competitie wint de Zuidenveldbokaal.
In 1994 bedachten en betaalden de acht burgemeesters de ‘burgemeestersprijs’. Deze prijs wordt tijdens het Concours Hippique uitgereikt aan de rijder/rijdster die de beste stijl van rijden heeft en de beste manier van omgang met het paard. De prijs bestaat uit een zilveren hoed. Dit is een wisselprijs, waar de naam van de winnaar in wordt gegraveerd. Er wordt ook een beker overhandigd die de winnaar mag houden.
De Zuidenveldtentoonstelling wordt elk jaar georganiseerd door twee groepen samen: de vaste Tentoonstellingsvereniging Het Zuidenveld en een plaatselijke commissie van het dorp waar het feest dat jaar plaatsvindt, dat is Oosterhesselen dit jaar.
De Tentoonstellingsvereniging regelt alles rondom de dieren, zoals de keuringen van runderen, paarden en pony’s, en ook de wedstrijden met paarden en pony’s. Ze werken hiervoor samen met landelijke organisaties zoals het KWPN en de KNHS. Elk jaar doen ze dit in een andere plaats in de regio.
De plaatselijke commissie zorgt voor de feestelijke en dorpse activiteiten. Zo organiseren zij de optocht met praalwagens, de versierde straten, de erebogen, sfeerverlichting in tuinen, de lichtroute en de feestavonden in de grote tent. Ook organiseren zij allerlei andere activiteiten die passen bij het dorp zelf.
De eerste activiteiten zijn al op woensdagavond 9 juli; sprietlopen en klaverjassen. Sprietlopen is een traditionele, vaak grappige activiteit waarbij deelnemers proberen over een smalle, vaak wiebelige paal (de ‘spriet’) te lopen die boven het water hangt. Het doel: kom zo ver mogelijk zonder erin te vallen.
Donderdag 10 juli zijn er overdag activiteiten voor basisschoolleerlingen en ‘s avonds begint de optocht van praalwagens met daarna de officiële opening, prijsuitreiking en feestavond met dj Pim Verhaar.
Op vrijdag 11 juli is tussen 15.00 en 19.00 de Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland (KWPN) veulenkeuring, het 80-vragenspel, een minidisco en later op de avond een feest met onder meer Piraten Power Hour en Jeffrey Parmentier.
Zaterdag 12 juli beginnen vanaf 09.00 de verschillende keuringen, zoals de rundvee- en schapenkeuring. Hierna begint het concours hippique. Verder is er vanaf 11.00 uur een lokale fair en om 14.00 uur beachvolleybal. Voor de kinderen is er een kinderplein en ook zaterdagavond is er een feest.
Op de laatste dag van het evenement, zondag 13 juli, is er touwtrekken en bubbelvoetbal en vanaf 15.00 uur feest met onder meer het dweilorkest Dinges, de trekking van de verloting, bekendmaking winnaar Zuidenveldcompetitie en overdracht van het stokje naar Odoorn.
Tijdens het evenement is er kermis en ook is er een lichtroute door Oosterhesselen.
Het evenemententerrein is op de sportvelden, bij de manege en het weiland aan de Smalthaarweg. De toegang tot het Zuidenveldevenement is gratis, op de feestavonden op vrijdag en zaterdag na.