Coevorder partijen verdeeld over kaderbrief: 'Soberheid ten top'

Gemeentehuis Coevorden. Foto: ZO!34 / Vincent Corjanus

Het budget van de gemeente Coevorden wordt de komende jaren een stuk krapper. Op donderdagavond werd de kaderbrief besproken in de gemeenteraad. De kaderbrief is de eerste stap naar de nieuwe begroting en zet de plannen en ambities van het college op een rijtje. Wat vinden de politieke partijen van het document? ''De zee is wat ruwer dan gehoopt.''

Eind 2024 hield Coevorden ruim vijf miljoen euro over, dit komt deels omdat een groot deel van plannen werd doorgeschoven naar 2025. De komende jaren heeft de gemeente minder geld te besteden. In 2029 verwacht de gemeente Coevorden een tekort van 343.000 euro. Dit betekent een achteruitgang van bijna vier miljoen. Vooral de jeugdzorg zal hoge kosten met zich meebrengen, net als bij veel andere gemeenten wordt er een tekort verwacht. In Coevorden is dat zo’n vier miljoen. Het Rijk compenseert de komende twee jaar de kosten met 2,6 miljoen euro per jaar.

Sober beleid

De focus ligt de komende jaren op financiële stabiliteit, samenwerking en een sober beleid. Dit betekent dat lopende plannen worden afgemaakt, maar dat er voorlopig geen nieuw beleid wordt gestart. Een aantal grote dossiers is volgens het college te groot en complex om nu al besluiten over te nemen. Deze onderwerpen worden voorbereid en onderzocht, zodat het nieuwe gemeentebestuur daar na de verkiezingen van 2026 mee verder kan. ''We hebben gewoon best wel veel gedaan en dat heeft veel geld gekost, dat klopt. We liggen verder wel op koers'', zegt wethouder Steven Stegen (BBC2014).

Nieuwe Veste

Een van deze grote dossiers is de bouw van een nieuw schoolgebouw voor de Nieuwe Veste. ''Hoe staat het met de grondverwerving? Wij willen geen spookschip bouwen’’, zegt Henk Mulder van BBC2014. Ook het CDA wil juist dat het college zich inzet om grote projecten voorspoedig blijven lopen: ''Optimisme, creativiteit en bereidwilligheid zijn nodig voor deze projecten’’, aldus Eddy Heeling. ''De Nieuwe Veste vergt een lange adem, maar we blijven ervoor gaan dat De Nieuwe Veste op deze locatie een begrip wordt in de regio'', vindt de PvdA.

Woningbouw

Een ander groot thema is woningbouw. CDA, BBC2014 en PvdA dienden samen een motie in om te onderzoeken of in Coevorden al gebruik wordt gemaakt van zogeheten parallelle planvorming — waarbij verschillende fasen van een bouwproject gelijktijdig en in samenhang worden uitgevoerd. De partijen willen dat er een plan van aanpak komt om deze werkwijze verder te ontwikkelen. ''Het is geen wondermiddel, maar een manier om te kijken. We zijn continu aan het kijken om een proces zo kort mogelijk te maken'', zegt wethouder Jeroen Huizing (CDA).

Wethouder Steven Stegen noemt wonen hét gespreksthema op menige verjaardag: ''Hier staat een tevreden portefeuillehouder wonen. Als we naar de cijfers kijken, gaat het gewoon ontzettend goed. Natuurlijk zijn er ook groepen die minder aan bod komen.''

Daarnaast dienden PAC en BBC2014 een motie in om de locatie Molenakkers II in Dalen opnieuw te overwegen als mogelijke woningbouwlocatie, vanwege de toenemende woningnood. ''Mocht de noodzaak er zijn kun je altijd een aanvraag doen bij de provincie. Heel kansrijk was het toen niet en ik weet niet of dat het nu wel is geworden'', zegt Huizing.

Wat vinden de partijen van de kaderbrief?

BBC2014: Scherpe keuzes

BBC2014 vindt de kaderbrief duidelijk: ''De koers is helder, de kapitein is wakker, maar de zee is wat ruwer dan gehoopt.'' De grootste partij van Coevorden is van mening dat het tijd is voor scherpe keuzes om een leefbare gemeente te blijven. ''Tijd voor een paar koerswijzigingen'', aldus fractievoorzitter Henk Mulder. De partij wil dat er geen bezuinigingen worden doorgevoerd op onder andere het gebied van wijk en dorpsbudgetten en onderhoud publieke ruimte.

PvdA: Woonruimte en beweging

''Het lijkt of het college demissionair is. Oppotten van geld, daar heeft de burger niets aan, ze willen woonruimte'', zegt Gilbert Mulder van de PvdA. Wonen blijft voor de partij een belangrijk punt, de partij wil dat de focus ligt op een balans tussen koop en huur en dat er meer beweging komt in het woonwagendossier. De partij wijst op onderzoeken die het hoge aantal Nederlanders met overgewicht laten zien. ''We lazen in de kaderbrief dat er geen geld is voor het stimuleren van meer beweging'', aldus Michel Blanken. Tot slot wil de partij zich blijven inzetten voor verbeteringen op thema’s als WMO, leerlingenvervoer, sportbeleid, toegankelijkheid en handhaving.

VVD: Teleurgesteld en zuinig financieel beleid

''De voorliggende kaderbrief wekt bij de VVD het gevoel op dat de fut bij dit college eruit is'', zegt Irma Taelens van de VVD. De partij vindt dat de kaderbrief niet veel voorstelt en spreekt van ''soberheid ten top''. De fractie is dan ook teleurgesteld: 'Deze kaderbrief straalt uit dat niets kan. VVD wil dat er meer lef wordt getoond door het college, zodat plannen sneller gerealiseerd kunnen worden. Het voorstel om de OZB op niet-woningen te verhogen, is volgens de partij onacceptabel. De VVD pleit voor zuinig financieel beleid, maar waarschuwt ook voor doorslaan in het oppotten van geld.

CDA: meer regie op huizenmarkt

''Eigenlijk is onze belangrijke vraag: wat merken de inwoners van deze ontwikkelingen'', zegt Sandra Katerberg-Loman. Het CDA wil meer regie hebben op de huizenmarkt, ook wil de partij projecten zoals MFC Schoonoord, de nieuwbouw van Nieuwe Veste en de scholenbouw in Sleen en Geesbrug voorspoedig laten verlopen. CDA vraagt verder aandacht voor de positie van vrijwilligers, door de gemeente een verbinding te laten maken tussen verschillende verenigingen, kunnen besturen en vrijwilligers volgens de partij ontlast worden.

PAC: Niet alleen bouwen

PAC vindt de kaderbrief sober, de partij is van mening dat de gemeente nu moet investeren in een groene, sociale en toekomstgerichte samenleving. PAC benadrukt dat er op sociaal vlak dringend actie nodig is. ''De tekorten in de jeugdzorg en WMO zijn zorgwekkend'', laat fractievoorzitter Jerry Stoker weten. Doorstroming op het gebied van wonen is volgens PAC belangrijk, zodat de focus niet alleen op bouwen ligt.

PPC: Weloverwogen keuzes

Een sobere kaderbrief lijkt PPC een mooi onderwerp om de verkiezingen mee in te gaan, hoewel de partij hoopt dat er niet teveel tegenvallers komen. PPC heeft meerdere vragen over de kaderbrief. ''Op het gebied van financiën moeten we weloverwogen keuzes maken'', aldus fractievoorzitter Henk Bouwers.

Moties

Tijdens de vergadering werden er door de partijen verschillende moties ingediend. Over deze moties wordt volgende week dinsdag gestemd.

Op 8 juli 2025 gaat de gemeenteraad verder met het bespreken van de kaderbrief. De uiteindelijke keuzes gaan de basis vormen voor de programmabegroting 2026-2029, die later dit jaar definitief wordt vastgesteld.