De sporen van alle ophef van gisteravond zijn nog duidelijk te zien op de kruising van de J.C. Homanstraat en de Wethouder Donkerstraat in Coevorden. Zwartgeblakerde straatstenen, verschroeide bermen en her en der bordjes met teksten zoals 'genoeg is genoeg' en 'eigen mensen eerst'. Stille getuigen van een protest tegen de komst van 14 minderjarige vluchtelingen in de wijk Tuindorp in Coevorden.
Volgens buurtbewoners stak een groep van rond de 80 à 90 demonstranten een aanhanger vol hout op de kruising in brand. Eerder werden er ruiten ingegooid in het beoogde blok met vijf schakelwoningen. Inmiddels hangen er houten panelen voor de beschadigde ramen. Aan weerszijden van het woonblok hangen camera's. De huizen zijn nog onbewoond, ze worden momenteel op orde gemaakt.
Hoe heeft het zo uit de hand kunnen lopen? Navraag in de buurt leert dat buurtbewoners zich naar eigen zeggen voorgelogen voelen.
Bij eerdere informatiebijeenkomsten werd aanvankelijk gesproken over vrouwelijke vluchtelingen, meisjes om precies te zijn. Zonder ouders maar met twee begeleiders zouden zij hun intrek nemen in de vijf rijtjeswoningen. "Wij kregen te horen dat er ook jongens zouden komen. Of eigenlijk vooral jongens", aldus een buurvrouw. Meerdere bewoners geven aan dat jeugdhulporganisatie Elker hen dit verteld heeft.
Elker laat weten dat er meisjes worden geplaatst op de locatie in de J.C. Homanstraat. "Of de situatie altijd zo blijft, dat kunnen we niet zeggen, omdat we dat ook gewoon niet weten. Wat we niet willen, is dat jongens en meiden samen in één huis wonen. Daar hebben we ook al eerder over gesproken met buren."
Buurtbewoners vrezen voor de leefbaarheid en veiligheid van de buurt. "Onze kinderen lopen hier in de buurt en je weet niet wat er kan gebeuren", aldus een bezorgde omwonende. Mogelijk gaat volgens de buren om jongeren die trauma's hebben opgelopen door bijvoorbeeld oorlogservaringen. Mogelijk kan dit ook problemen opleveren, is een vrees.
Een andere buurvrouw wijst op de huidige woningnood. "Er zitten hier gezinnen waar opa's en oma's samen met hun kinderen en kleinkinderen in een huis zitten. Sommigen wachten al jaren op een woning. Ons is verteld dat Tuindorp een dorp is waar iedereen kan blijven wonen. Nou, dat is dus niet zo", briest een van de buurvrouwen.
Een ander benadrukt dat het hier niet om discriminatie gaat, wijzend naar het bord met de tekst: 'eigen mensen eerst'. "Als het blanke jongens zonder ouders waren geweest, dan waren we ook tegen."
In het afgelopen half jaar zijn er meerdere contactmomenten geweest tussen omwonenden, gemeente en betrokken instanties. Bij de laatste bijeenkomst verzekerde de gemeente volgens omwonenden dat er alleen jonge vrouwen zouden komen wonen. Maar dat wordt niet meer geloofd. Volgens een omwonenden hebben ongeveer 60 omwonenden samen protest aangetekend bij de gemeente. Maar dat bleek tevergeefs. "Daar zijn we kwaad bij weggelopen."
Wat de heftigheid van het protest betreft, dat vonden sommige buurtbewoners wel ver gaan. Maar het wordt de burgemeester kwalijk genomen dat hij tijdens of na het protest zijn gezicht niet heeft laten zien. "Hij had hier met ons het gesprek moeten aangaan", aldus een buurvrouw. Een ander sluit niet uit dat er nog meer acties zullen volgen. "Het gaat net zolang door totdat het anders wordt."
Wat wil iedereen dan? "Dat de huizen naar gezinnen uit de buurt gaan."
Jeugdhulporganisatie Elker laat in een reactie weten geschokt te zijn door de gebeurtenissen. "Eigenlijk zijn we sprakeloos. En verdrietig", aldus een woordvoerder. "Wij vinden dat er ruimte moet zijn voor ieders vragen, twijfels en ideeën. Maar als het de grenzen van tolerantie en veiligheid overschrijdt, raakt het ons diep."
De gemeente laat weten blij te zijn met een plek waar nu in één keer 14 jonge meiden een plek hebben. "Dat is waar onze focus nu ligt. Verder komt burgemeester Bergsma doorgaans niet naar een plek waar de situatie escaleert", laat een woordvoerder weten. "Op dit soort momenten kan het spanningen juist versterken en kan het het werk van de hulpverleners belemmeren."
Twee weken geleden zijn er camera's bij de vijf woningen geplaatst. Aanleiding was de sfeer tijdens een zitting van de bezwarencommissie eind mei. Daar kwam de zaak ter sprake. Daar ontstonden volgens de gemeente spanningen en werd er ook 'opruiende taal' geuit.
Op de vraag of de gemeente rekening houdt met vervolgacties, wil de gemeente niet ingaan. "We houden de situatie goed in de gaten, in samenwerking met de politie. De veiligheid staat altijd op één."
Afgelopen weekend zijn er door de politie geen mensen aangehouden.
Geschreven door Mirthe Zuhorn & Rien Kort