Van wildcamera tot leslokaal: natuur dichterbij gebracht

Foto: Sign4Nature

Van dassen die ’s nachts door tuinen sluipen tot vossenwelpjes op wildcamera’s en kinderen die onder de modder thuiskomen van een natuurles buiten; de vrijwilligers van Sign4Nature brengen de natuur dichterbij. Met livestreams, nestkasten en lokale vergroening willen ze de natuur niet alleen beschermen, maar ook de inwoners van Weerdinge betrekken en onderwijzen.

In Call It A Day vertelde de oprichter van Sign4Nature, Karsten Schoonebeek, over het natuurinitiatief en hun plannen en dromen voor de toekomst. Ook gaf hij tips om meer biodiversiteit in je tuin te krijgen.

De natuur in beeld

De natuurorganisatie houdt zich bezig met natuurbehoud, maar richt zich vooral op educatie. “Zo hebben we bijvoorbeeld uilenkasten opgehangen met camera’s erin om volgend broedseizoen hopelijk beelden te krijgen,” vertelt Schoonebeek. “Via wildcamera's ontvangen we beelden uit de natuur van vossenwelpjes, reekalfjes en al dat soort schattig spul.” Door de beelden is het initiatief interessant voor natuurliefhebbers, maar ook voor mensen die minder mobiel zijn. “We willen de natuur toegankelijk maken voor iedereen,” aldus Karsten.

Een van de meest bijzondere dingen die volgens de bioloog op de wildcamera voorbij kwamen, waren de dassen. Deze marterachtigen verblijven overdag onder de grond in een burcht; een netwerk van ondergrondse tunnels. Het nachtdier zoekt ‘s nachts naar voedsel, zoals langzaam bewegende prooien en plantaardig voedsel. “De dassenburcht bevindt zich ergens in het bos aan de rand van het dorp en op de wildcamera’s is dan toch te zien dat de dieren zich tot aan de dorpskern bewegen door allerlei tuinen.” Op deze manier kunnen mensen zien welke dieren er ‘s nachts door hun tuinen rondscharrelen. “Veel mensen weten niet wat er allemaal leeft in hun eigen achtertuin.”

Groene tuinen, blije bijen

Naast de livestreams zet Sign4Nature ook in op het vergroenen van tuinen en bermen door inheemse planten en bloemen te zaaien. Mensen kunnen met een zogeheten ‘stekjesbieb’ plantjes en zaden ophalen of ruilen. De soorten zijn afgestemd op de lokale biodiversiteit en worden geleverd met informatie over verzorging en het belang ervan voor insecten en vogels.

Schoonebeek vertelt dat niet alle insectenhotels geschikt zijn om bijvoorbeeld bijen te lokken. Het is dus belangrijk om te controleren of je een geschikt insectenhotel hebt met de juiste materialen. “Dennenappels hebben geen nut voor bijen, we zien vaak dat driekwart van het materiaal in nestkasten ongeschikt is.” Ook een betonnen tuin lokt weinig bijen, ondanks een met zorg opgehangen insectenhotel. De bioloog heeft een vrij eenvoudige tip om dit probleem te verhelpen: “Wip wat tegels uit je tuin en plant daar inheemse planten.”

Natuur echt beleven

Momenteel wordt er door de vrijwilligersorganisatie hard gewerkt aan livestreams om de dieren te kunnen volgen. In het voorjaar kun je al wel livebeelden volgen van de verschillende nestkasten. In het najaar worden uilenkasten en torenvalkkasten opgehangen. Een grote droom van Sign4Nature is een leslokaal om hier natuurlessen in te geven. “Hier kun je dan de kinderen echt wat bijbrengen over de natuur en ze met hun voeten in de aarde zetten, zodat ze onder de modder thuiskomen.”