Gele hesjes protesteren in Emmen

EMMEN - De gele hesjes hebben op zaterdagmiddag in het centrum van Emmen geprotesteerd. Naar schatting waren er tussen de honderdvijftig en tweehonderd demonstranten aanwezig, wat meer was dan de voorgaande keren in Emmen. Alsnog hadden de organisatoren gehoopt op een hogere opkomst.

Het protest is begonnen op 15 december 2018. De deelnemers van het protest delen één gezamenlijk idee: ontevredenheid over het overheidsbeleid. De gele hesjes in Emmen protesteren onder andere tegen de armoede, het gebrek aan huurwoningen, het klimaatakkoord, de BTW-verhoging, de benzineprijzen en de zorg- en medicijnkosten.

'Word wakker'

Een van de drijvende krachten van de protestbeweging is Gea Boekholt, ook zij verwachtte en hogere opkomst. "In principe moeten er nog veel meer mensen bij komen. De mensen moeten wakker worden en strijden tegen deze regering."

Rond half twee begon de groep demonstranten de demonstratieve optocht door de binnenstad van Emmen. Boekholt loopt voorop, achter het spandoek 'Gele Hesjes Emmen, ook voor u!'. De politie hield de stoet vanaf een afstand goed in de gaten.

Vreedzaam protest

Voor de vijfde keer loopt ook Ton Pleiter mee. Den Haag moet eens zien dat het voor de mensen steeds minder wordt, vindt Pleiter. "De groep wordt steeds groter en het is heel vreedzaam. Er wordt nog geen prullenbak vernield."

De meeste omstanders schenken weinig aandacht aan de optocht. Een enkeling is in wel sympathisant, zoals Dirkje Scholtens uit Musselkanaal. Ze is toevallig in Emmen en zou in haar eigen woonplaats mee hebben gelopen. Ook zij zegt: "Ze mogen wel een keer horen hoe wij er over denken. Alles wordt duurder en daar ben ik het niet mee eens."

Foto's: Richard Broekhuijzen