In de eerste aflevering van het nieuwe programma &NU van ZO!34, dat op 22 mei werd uitgezonden, staat de lokale politieke besluitvorming centraal. Wat speelt er eigenlijk in jouw gemeente achter de schermen?
Presentatrice Melissa Luisman ging in gesprek met Patrick de Jonge (VVD Emmen) en René Wittendorp (CDA Emmen) over het Biochron in Emmen. De plannen lopen vertraging op en de kosten blijven maar stijgen. Wat betekent dat voor de gemeente? De politici gaven openhartig tekst en uitleg.
Dinsdag 27 mei bespreekt de gemeenteraad in Emmen het raadsvoorstel ‘Herstel voormalig Biochron ten behoeve van huisvesting DIEP. In het raadsvoorstel dat op 27 mei besproken wordt, staat in artikel 1.2: “De gemeente en de aannemer hebben onder voorbehoud van instemming van de raad overeenstemming bereikt over de kostenverdeling van de herstelmaatregelen.” Hiermee wordt gezegd dat de gemeente en de aannemer het eens zijn geworden over wie wat betaalt voor de herstelwerkzaamheden, maar dit gaat alleen door als de gemeenteraad ermee instemt.
Koenen Bouw, de aannemer van dit bouwproject, wilde niet aanschuiven aan tafel en gaven de volgende uitleg voor hun afwezigheid: “Wij doen geen uitspraken over Biochron in de media, de gemeente heeft al een reactie gegeven.” Raadsleden Patrick de Jonge van VVD Emmen en René Wittendorp van CDA Emmen schoven wel aan en gaven hun visie op de kwestie.
Voor wie niet op de hoogte is van de strubbelingen waarmee de bouw van het project Biochron mee worstelt, legt Wittendorp dit in een notendop uit: “Er ligt een mooi plan om het Biochron te verbouwen om daar DIEP te gaan huisvesten in de kelders. Boven het water steken kubussen uit. Eigenlijk had het een jaar geleden klaar moeten zijn.” Vorig jaar Koningsdag had de gemeente hoop gehad om het Biochron af te hebben.
De Jonge legt uit dat VVD Emmen van begin af aan al tegen dit project was: “Wij vonden het wel heel veel geld kosten en de aanloop naar het project toe vonden we ook niet zo chique.”
Uit de begrotingsbehandeling van 2020 kwam een voorstel om 5,5 miljoen euro te investeren voor de entreezone en de verbouwing van het Biochron. De Jonge stelt dat heel veel partijen niet op de hoogte waren van de kosten van deze verbouwing en zij daarom kwaad waren dat dit op deze manier in de begroting werd gefietst, volgens hem stemden veel partijen indertijd dan ook tegen de begroting. “Er is wel iets mis met de begroting,” vindt VVD Emmen, “als eerste was er 5,5 miljoen begroot, nu komen ook de kosten die aannemer voor zijn rekening neemt, erbij en komen op ruim 10 miljoen uit, bijna het dubbele.”
Volgens Wittendorp is het vooral van belang dat een raad een goed beeld krijgt van wat de kosten zijn van een project. “We hebben hier in de commissievergadering ook wel op aangedrongen om bewust te zijn van welke kennis er al in huis is en welke we nog moeten inkopen om verrassingen te voorkomen.”
Toch vindt de VVD het storend dat er niet op tijd is aangegeven dat het budget zoals het in het begin was afgesproken, niet voldoende was. “Wij hebben gevraagd, is het budget nog toereikend en in eerste instantie werd toen gezegd: ja dat is voldoende.” Al snel moest er 1,7 miljoen extra betaald worden voor het project en later kwamen er nog meer kosten bij.
Een andere optie in plaats van nog meer geld in het bouwproject steken, is om het hele project te cancelen, maar De Jonge legt uit dat dit heel lastig is: “Het project liep al, er was al akkoord gegeven.” Problemen die later optraden, zoals lekkages en betonrot zouden volgens wethouder Jan Bos van Financiën, niet met het Biochron te maken, maar meer met het pand van ‘t Hospershuis.
Hoewel er tussen de gemeente en Koenen Bouw een verschil van mening bestaat over de oorzaak van de gebreken, is besloten om geen juridische stappen te zetten. “Dit blijft dubbel,” stelt Wittendorp, “omdat het college vindt dat zij niets fout hebben gedaan, maar toch moeten ze betalen. Toch is men bang dat een juridisch proces heel lang gaat duren of het hele project stil komt te liggen. CDA kan goed leven met deze keus, maar VVD voelt zich wat meer beperkt in keuzevrijheid: het kan bijna niet anders, want de bal is al gaan rollen en het is lastig dan nog te stoppen.
CDA Emmen wil de herstelkosten zo snel mogelijk betalen en niet spreiden over 40 jaar, zoals met de kosten van de rest van het project wordt gedaan. “Dit past bij ons kernpunt rentmeesterschap, dit houdt in dat we onze best moeten doen om de aarde beter door te geven aan onze kinderen en kleinkinderen. Dit geldt ook voor het financiële gedeelte; we moeten onze kinderen en kleinkinderen niet niet opzadelen met de kosten. CDA stelt voor om een speciale spaarpot van de gemeente, Algemene reserve, aan te breken om deze kosten te betalen. “De reguliere bouwkosten worden uitgesmeerd over meerdere jaren, maar deze schade willen we direct afrekenen.” De VVD wacht nog op het voorstel van het CDA af, het amendement en denken hiermee wel in te stemmen.
De VVD heeft alle vertrouwen in Koenen Bouw, een ander bedrijf levert volgens hen meer vertraging op en mogelijk meer kosten. CDA is ook geen voorstander van halverwege een project te wisselen van aannemer.
De aflevering van &NU is opnieuw te zien op donderdag 29 mei rond 19.20 uur, direct na het NOS Journaal in makkelijke taal. Volledige uitzending gemist? Kijk de uitzending hieronder terug.