Er komen nieuwe regels voor het verdelen van woonwagenstandplaatsen in Coevorden. Deze regels zorgen er volgens de gemeente voor dat iedereen op een eerlijke en duidelijke manier een plek kan krijgen. Dit werd besloten tijdens de raadsvergadering van vanavond.
Net als in de rest van Nederland is er ook in Coevorden een tekort aan woonwagenplaatsen. In de nieuwe woonwagentoewijzingsverordening wil de gemeente voorrang geven aan kinderen en familieleden van mensen die al in een woonwagen wonen en is de minimale leeftijd voor een plek op de wachtlijst verlaagd van 21 jaar naar 18 jaar. Daarnaast wordt er gekeken of iemand binding heeft met Coevorden, bijvoorbeeld door werk of familie. Volgens de gemeente gaan de nieuwe criteria ervoor zorgen dat de wachttijd korter wordt voor het verkrijgen van een woonwagenstandplaats.
Wethouder Steven Stegen (BBC2014) kreeg tijdens de commissievergadering van 6 mei verschillende vragen over de betrokkenheid van de woonwagenbewoners. ''Er is intensief met de doelgroep overleg gepleegd in de vorm van keukentafelgesprekken. Het matcht met het landelijke beleid'', aldus de wethouder.
Stegen wil de wachtlijst van de standplaatsen zo actueel mogelijk houden. Volgens hem zou het zonde zijn als er plekken bezet worden gehouden, ''terwijl de behoefte er misschien niet meer is.''
De beoogde regels zijn samen met woonwagenbewoners en woningcorporaties gemaakt. Er wordt gekeken wie op de wachtlijst staat en wanneer diegene aan de beurt is. De gemeente wil de nieuwe regels voor woonwagenplaatsen later koppelen aan een grotere set woonregels. Dat helpt om de landelijke wet over volkshuisvesting goed uit te voeren. De gemeente verwacht dat deze algemene woonregels in september 2026 klaar zijn.
Sinds de Woonwagenwet is ingetrokken in 1999 is de positie van woonwagenbewoners in Nederland hard achteruitgegaan. De wet werd ingetrokken waardoor er geen nieuwe standplaatsen gecreëerd werden - en bij verhuizing of overlijden werd de standplaats opgeheven.
Echter besloot het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in 2014 dat de eigen cultuur van woonwagenbewoners moet blijven bestaan en dat overheden, dus ook de gemeenten, die culturele identiteit moeten beschermen. Ook uitte het Nederlands College voor de Rechten van de Mens in 2018 felle kritiek op het uitsterfbeleid van diverse gemeenten.