N376: Korte route voor trucks, nachtmerrie voor bewoners Achterste Erm

Ingeborg Wind en omwonenden zijn de voorbij denderende vrachtwagens zat Foto: RTV Drenthe / Rien Kort

Bewoners langs de N376 bij Achterste Erm zijn het meer dan beu: het voorbij denderende vrachtverkeer over de N376 door hun dorp. Al meerdere keren hebben zij bij provincie en gemeenten aangeklopt voor hulp, maar die blijft tot dus ver uit. "De weg kan het vrachtverkeer misschien aan, maar de mensen niet meer", aldus Ingeborg Wind namens de omwonenden.

Wind, advocaat in het dagelijks leven, ervaart samen met andere omwonenden overlast door voorbij denderende vrachtwagens. Die gebruiken het deel van de N376 tussen Erm en Veenoord als sluiproute. De vrachtwagens rijden vanaf de A37 en via de N34 en de N376 naar bedrijventerrein De Tweeling in Veenoord en weer terug richting Duitsland en de Eemshaven. Volgens omwonenden gaat het om 115 vrachtwagens per uur. Dit leidt volgens hen tot overlast, schade en mogelijk gezondheidsproblemen voor de direct omwonenden.

Trillen

Bewoners van ongeveer tien omliggende woningen ervaren hevige overlast, aldus Wind. Zij heeft bij haar huis geluidsmetingen verricht met haar iPhone. "Het komt gewoon tegen de honderd decibel aan, duizend keer per etmaal ongeveer. Wij trillen 's avonds gewoon letterlijk in ons bed. Binnen was het echt extreem, wel vijftig decibel.

De situatie heeft directe invloed op de gezondheid van bewoners: "De kinderen slapen niet", aldus Wind. En er zijn volgens haar duidelijke sporen van schade: "We hebben foto's gemaakt van allemaal scheuren." Hoewel niet officieel bewezen, vermoeden bewoners dat trillingen door zwaar verkeer een oorzaak zijn: "Het is bijna wel te relateren aan de trillingen." Wat de zaken er naar hun verwachting niet beter op maakt, is de aangekondigde komst van een groot distributiecentrum bij Veenoord.

Wassen neus

Volgens bewoners is de oplossing ongelofelijk eenvoudig. "Er is gewoon een extreem simpel alternatief: namelijk gewoon over de A37. Want vlakbij De Tweeling zit namelijk een afslag, die praktisch uitkomt bij het bedrijventerrein."

Pogingen om de overheid over te halen actie te ondernemen, zijn tot nu toe op niets uitgelopen. "Je hebt drie bevoegde gezagen: Coevorden, want daar valt Achterste Erm onder, Emmen, want daar ligt De Tweeling en de provincie als wegbeheerder. Maar dat ambtelijk overleg is een wassen neus. Niemand houdt namelijk in de gaten hoe dat vrachtverkeer steeds intensiever wordt." Volgens Wind wijzen de gemeenten naar de provincie en staat die weer niet open voor een gesprek.

Volgens Wind zijn de problemen niet van gisteren. Al twintig jaar trekken bewoners van Achterste Erm aan de bel. De enige winst die tot nu toe is geboekt, is het instellen van een 50 kilometerzone in het dorp. "Qua ongelukken is het echt wel verbeterd, maar qua overlast helpt het amper."

Geen uitzonderingen

De provincie laat weten de zorgen 'te waarderen' en open te staan voor vragen en suggesties. "Tegelijkertijd moeten we zorgvuldig afwegen wat er wel en niet mogelijk is, binnen wet- en regelgeving én het beleid dat voor de hele provincie geldt", aldus een woordvoerder. De provincie wijst ook op het afwaarderen van de maximum snelheid van het deel van de N376 dat door het dorp gaat. "Dat is niet gebruikelijk op een provinciale weg, maar dit laat zien dat we luisteren en waar mogelijk handelen."

Bovendien kan de provincie niet op elke plek uitzonderingen qua regelgeving maken. "Als we dat op elke plek doen, ontstaat er ongelijkheid tussen vergelijkbare situaties in de provincie."

Vuilniswagens en pakketbezorgers

De provincie zegt verder dat een verbod voor vrachtverkeer voor (een deel van) de N376 niet mogelijk is. "Het gaat hier om een gebiedsontsluitingsweg; deze heeft juist als functie om verkeer, inclusief vrachtverkeer, door het gebied te leiden. Als we daar een verbod instellen voor vrachtwagens, raakt dat ook bijvoorbeeld vuilniswagens en pakketbezorgers. Handhaving is bovendien lastig uitvoerbaar."

Waar mogelijk neemt de provincie maatregelen, aldus de zegsvrouw. Zo is bij de vergunning voor de bouw van een hoogspanningsstation bij Veenoord bepaald dat bouwverkeer niet door Achterste Erm mag rijden. "Hiermee beperken we overlast waar we direct invloed op hebben."

De omwonenden laten het er niet bij zitten en zijn inmiddels een gerechtelijke procedure gestart.

Door: Rien Kort

Dit is een artikel van