Column Menso Rappoldt: Hulp

Menso Rappoldt schrijft wekelijks een column. Foto: ZO!34 / Damiën Haandrikman en Richard Broekhuijzen

Beste mensen,

Er waait een gure wind over de wereld die in sommige rijke landen regeringen ertoe aanzet om hulp aan arme landen te stoppen. We doen alleen nog waar we zelf wat aan hebben, zeggen ze. Hulp moet in het eigen voordeel zijn.

Het is een merkwaardige opvatting van helpen. Want helpen betekent toch dat je iets doet wat een ánder nodig heeft?

Hulp wordt tot een rekensom gemaakt: wat krijg ik terug voor wat ik geef.

Maar de vraag bij dit soort rekensommen is wat je wel en niet meerekent.

Afgelopen week (begin mei!) hadden we in Nederland al opgebruikt wat de aarde in één kalenderjaar voor ons kan produceren. Als je alles optelt wat de aarde in één jaar produceert aan voedsel, grondstoffen en energie, en je deelt dat door alle bewoners van de aarde, dan hebben wij ons deel nu al opgemaakt.

Het is al jaren zo en daarmee gebruiken we de rest van het jaar wat voor anderen zou zijn als je het eerlijk verdeelt. En we teren in op de reserves van de aarde.

In de VS en Saoedi-Arabië hebben hun deel nog eerder in het jaar op gebruikt. Rijke landen (wat niet wil zeggen dat iedereen in die landen rijk is), leven op grote voet.

Het is dus niet zo dat we alleen maar geven, het is ook zo dat we heel veel nemen. Want de keerzijde van rijkdom is de armoede en natuurrampen in arme landen.

Nu was hulp van rijke landen nooit echt belangeloos. Maar dat nu zo zonder enige schaamte wordt gezegd dat we voor onszelf kiezen, wat zegt dat over ons? Wat zijn we voor land geworden? Wat voor wereld?

De wereld kan niet worden opgedeeld in ‘ons’ en ‘zij’. We komen toch alleen samen verder?

Met een hartelijke groet,
ds. Menso Rappoldt


Elke zondag lees je een column van Menso Rappoldt op onze website. Menso is voorganger van de Grote Kerk in Emmen sinds 2012. In 2021 won hij bij een landelijke preekwedstrijd de titel beste preek. Wekelijks schrijft hij een korte overdenking over iets wat hij om zich heen ziet in het alledaagse leven. Niet per sé vanuit een religieus perspectief, maar vanuit zijn eigen visie.

Lees hier zijn vorige columns.