Boos, verrast en er allesbehalve gerust op. Meerdere buurtbewoners van de Boslaan en de Burgemeester Tijmesstraat zijn niet te spreken over de komst van een beschermd wonenlocatie van zorginstantie Limor op de hoek van beide straten. Tijdens een vandaag gehouden informatiebijeenkomst kwamen een aantal verhaal halen. De locatie, een voormalig hotel en woonzorglocatie, beschikt over 39 zorgappartementen voor beschermd en beschut wonen.
"We willen graag weten wat er hier in komt", stelt een mevrouw bij het begin van de rondleiding door het pand. "Bij mijn weten komen hier ex-gedetineerden." Zij maakt onderdeel uit van een groepje omwonenden dat ernstige zorgen heeft wat betreft de nieuwe bewoners.
Want problemen in de buurt zijn er genoeg, stellen zij. In het aangrenzende stationsgebied is al jaren overlast door daklozen, drugsverslaafden en veiligelanders. De dag- en nachtopvang van het Leger des Heils zit om de hoek. Als daar nog eens ex-bajesklanten of voormalig tbs-cliënten bijkomen, dan kan dat er absoluut niet meer bij, vinden ze.
De rondleidende medewerker van Limor garandeert dat die zich niet onder de cliënten bevinden. Het gaat om mensen met psychische problematiek of een verstandelijke handicap, benadrukt hij. "Bovendien is er sprake van 24 uurs-toezicht en intensieve begeleiding."
Het neemt de onrust niet weg. Onrust die mede ontstaan is door een slechte of gebrekkige communicatie naar de buurt toe, roept een ander. "We hebben in de krant moeten lezen dat jullie hier komen." Sommige omwonenden ontvingen een brief, maar lang niet iedereen. "We voelen ons overvallen, vandaar dat we een beetje boos zijn."
Omwonenden vrezen dat de lokale overlast naast de huidige situatie alleen maar groter zal worden. "Onlangs werd er iemand op straat in elkaar geslagen. Als je de zorgverlener belt, dan kan die niet altijd de locatie verlaten. Dat is een keer gebeurd." Deze groep is niet uniek wat betreft hun ongenoegen.
Regiomanager Melissa van der Molen van Limor hoort dezelfde kritiek in de gezamenlijke huiskamer in het pand. Ze hoopt ondanks de geuite negatieve geluiden op een 'optimale samenwerking' met de buurt. "Dat is ook de reden waarom we vandaag de deuren hebben geopend voor het publiek. We willen graag het gesprek aangaan."
Volgens Van der Molen vestigde Limor zich in januari al in het gebouw. Was het niet beter om toen al met de buurtbewoners in gesprek te gaan? "Met de kennis van nu hadden we toen eigenlijk al van ons moeten laten horen." Toch verwacht ze de zorgen in de komende periode weg te kunnen nemen. De deur staat altijd open en iedereen mag altijd aankloppen en binnen een kijkje nemen, aldus Van der Molen.
Volgens haar krijgen mensen dan wel een ander beeld van de doelgroep van Limor, verzekert ze. Limor heeft meerdere locaties in het Noorden, Overijssel en Zuid-Holland. Ook daar kreeg de instantie te maken met weerstand, maar werden plooien altijd weer gladgestreken, aldus Limor. "We beginnen hier met een 1-0 achterstand, maar misschien hebben we hem vandaag wel weer op 0-0 gekregen."
Door: Rien Kort