Op maandagavond 12 mei werd er gestemd door de gemeenteraad van Emmen in de commissie Wonen en Ruimte over de omgevingsvergunning van een appartementengebouw in Nieuw-Amsterdam.
Op 12 mei 2024 is een plan ingediend om het oude Blokker-pand in Nieuw-Amsterdam te slopen en er 21 appartementen met een commerciële ruimte te bouwen. Dit plan is positief beoordeeld en op 12 augustus 2024 heeft de ontwikkelaar een vergunning aangevraagd. De gemeente Emmen vindt dat de vergunning kan worden verleend, maar eerst moest de gemeenteraad daar officieel mee instemmen.
Met de vergunning is het juridisch mogelijk om appartementen en winkelruimte te bouwen. Het past bij de doelen uit de woonvisie ‘BuitengeWoon Thuis in Emmen’ en de structuurvisie.
BuitengeWoon Thuis in Emmen 2022–2030 is het plan van de gemeente voor wonen in Emmen. In het plan staat wat voor woningen er nodig zijn in de gemeente en ook voor wie, zoals jongeren, ouderen en woonwagenbewoners.
De structuurvisie is een breder plan over hoe de gemeente omgaat met ruimte, zoals wonen, werken, verkeer en natuur.
Met de nieuwbouw wordt gezorgd voor een betere uitstraling van het gebied, de combinatie van woningen en een winkelruimte versterkt het centrum van Nieuw-Amsterdam. Ook sluit het plan aan bij de woningbehoefte en ruimtelijke plannen voor het dorp. Omwonenden en ondernemers zijn grotendeels positief en ook zijn bewoners betrokken bij het plan, dit was verplicht.
De partijen waren het eens met de voordelen van de bouw van de appartementen. PvdA vindt de nieuwbouw een mooie toevoeging aan centrum Nieuw-Amsterdam, wel vinden zij het jammer dat er geen plek is voor sociale huurwoningen. Toch overtreffen de voordelen de nadelen en stemmen zij in met het voorstel. Volgens de wethouder van Openbare ruimte, Ruimtelijke ontwikkeling en Wonen, Albert Jan Jakobs, voldoet Nieuw-Amsterdam met 32 procent sociale huurwoningen al aan de norm van 30 procent. De partijen hebben ingestemd met de omgevingsvergunning.
Het stuk gaat als A-stuk naar de raad, dit betekent dat de gemeenteraad deze onderwerpen goedkeurt en overleg over deze stukken niet nodig is.
Nu de raad akkoord is, kan de omgevingsvergunning worden verleend. Die wordt daarna officieel bekendgemaakt. De vergunning geldt vanaf de dag erna. Belanghebbenden hebben dan zes weken de tijd om bezwaar te maken. De bekendmaking gebeurt in het gemeenteblad en op de website InEmmen.