De gemeenteraad van Emmen debatteerde maandagavond, in de commissievergadering Wonen en Ruimte, over de aanpassing van het woonwagenbeleid. De gemeente Emmen heeft besloten om het verouderde Woonwagenbeleid 2014 in te trekken per 1 juni 2025. Vanaf dan gelden ook de oude regels niet meer, omdat deze niet passen bij de huidige wetten en wensen van woonwagenbewoners. Er komt een nieuw Woonwagenbeleid 2025 met nieuwe regels over hoe mensen zich kunnen inschrijven voor een woonwagen, woonwagenwoning of standplaats, en hoe de plekken verdeeld worden.
Een geëmotioneerde Marie Smit, voorzitter van de landelijke vereniging De Rolleman, is blij de hoeveelheid werk die verzet is in acht jaar, maar teleurgesteld dat ze na al die tijd en al dat werk nog steeds met lege handen staan. Alles leek al in kannen en kruiken volgens de voorzitter, “het lintje was al bijna doorgeknipt, maar toen bleken de prioriteiten van de gemeente toch elders te liggen.” Woonwagenkamp De Ark in Emmen is met De Rolleman al sinds 2018 bezig met de plannen voor de uitbreiding.
De verschillende partijen hadden veel vragen en punten bij het nieuwe beleid die nog wat aandacht vereisten. Zo vroegen meerdere partijen zich af hoe het project uitgevoerd gaat worden en wie dit project uit gaat voeren, aangezien de woningcorporatie zich heeft teruggetrokken. De verantwoordelijkheid over de bouw van de uitbreiding en het toezicht op de wachtlijsten, het beleid en beslissingen worden bij het college van burgemeester en wethouders gelegd.
PVV mist heldere cijfers over de aantallen die nodig zijn en Wakker Emmen zette vraagtekens bij het aantal standplaatsen dat erbij gebouwd zou worden, maar volgens hen is de verhouding tussen het aantal nodige plekken en het aantal plekken dat erbij gebouwd wordt, zoek. Volgens de partij is het aantal gezinnen dat op de wachtlijst staat een stuk hoger dan het aantal nieuwe standplaatsen: momenteel staan er namelijk 240 mensen op de wachtlijsten en er worden 42 woningen bij gebouwd.
Het nieuwe beleid sluit beter aan bij landelijke regels, waarin staat dat gemeenten de woonwagencultuur moeten ondersteunen en voldoende woonplekken moeten regelen. Gemeenten moeten volgens het nieuwe beleid rekening houden met de wens van woonwagenbewoners om dicht bij familie te wonen. Ook moeten oud-bewoners een kans krijgen om terug te keren.
CDA Emmen zette vraagtekens bij het nieuwe beleid; zij vragen zich af hoe dit nieuwe beleid uit gaat pakken juridisch gezien. Het oude beleid wordt namelijk ingetrokken en het nieuwe woonwagenbeleid moet in principe nog worden vastgesteld.
Met de nieuwe regels, die opgesteld zijn met woonwagenbewoners, wordt het gemakkelijker, voor zowel de gemeente als de bewoners, omdat het oude systeem met vergunningen verdwijnt. Dat systeem werd al een tijd niet meer gebruikt. Het nieuwe beleid past beter bij wat er nu en in de toekomst nodig is en houdt rekening met de woonwagencultuur. Deze verandering kost geen extra geld. Bestaande afspraken met bewoners blijven gewoon geldig.
Daarnaast wil de gemeente dat het college van burgemeester en wethouders in de toekomst sneller zelf beslissingen kan nemen over het woonwagenbeleid. De gemeenteraad houdt een controlerende rol en wordt wel erbij betrokken als het bijvoorbeeld om geld of belangrijke veranderingen gaat. Het nieuwe woonwagenbeleid maakt voor woonwagenbewoners van gemeente Emmen duidelijk wat de plannen zijn; bijvoorbeeld over uitbreiding van plekken, hoe de wachtlijst werkt en hoe standplaatsen worden toegewezen. Wel waren meerdere partijen, waaronder GroenLinks en Hart voor Emmen, enigzins ontevreden over de grote beslissingsbevoegdheid die bij het college komt te liggen. Zo vindt Hart voor Emmen dat het college in het verleden wel wat steken heeft laten vallen en heeft allemaal veel te lang geduurd heeft. De plannen om te bouwen lagen er immers al jaren.
Er zijn twaalf plekken beschikbaar voor sociale huurwoningen. Dit zou een krappe tien procent zijn van het totale aantal plaatsen, de partijen zouden liever dertig procent zien en zelfs dat zou al wat mager zijn om de wachtlijsten op te lossen. Het aannemen van een sociale huurwoning elders, zou betekenen dat je je plekje op de wachtlijst kwijt bent. Hierover moet meer duidelijkheid komen volgens onder meer de ChristenUnie en GroenLinks.
De uitbreiding van woonwagencentrum De Ark is een B-stuk geworden en wordt later in september 2025 besproken door de gemeenteraad.