855.000 bezoekers voor Wildlands

10 januari 2019 15:12

EMMEN – Wildlands Adventure Zoo in Emmen trok in het afgelopen jaar 855.000 bezoekers. Dit is vergeleken met het jaar ervoor een terugloop, maar hoger dan geschat werd. De laatste prognose stond op 840.000 bezoekers. Het park heeft tien medewerkers gedwongen ontslagen.

Een jaar hiervoor, in 2017, trok het park nog 1,05 miljoen bezoekers. In het openingsjaar kwamen er 1,4 miljoen bezoekers.

Verlies
Wildlands draait verlies. Al eerder werd bekend dat er in 2018 waarschijnlijk een verlies zou zijn van 8 miljoen euro. Dit is meer dan in 2017, daar was het verlies namelijk 1,8 miljoen euro. Dit jaar verwacht Wildlands weer verlies te draaien, er wordt gerekend op een verlies van 4 miljoen euro. De interim-directeur verwacht dat ook met de nieuwe maatregelen het wel een paar jaar gaat duren voordat Wildlands zwarte cijfers draait.

Het bedrijf heeft tevens uitstel van betalingen en leningen gekregen bij de vier grootste financiers. Dit zijn de gemeente Emmen, VolkerWessels, WMD en Rabobank. Hiermee heeft het bedrijf tot 1 mei 2019 pauze van de betalingsverplichtingen. "We zijn blij met de afspraak met de financiers. Eind maart weten we meer", aldus de interim-directeur.

Onderzoek
Omdat de bezoekersaantallen teruglopen, heeft het park onderzoek gedaan. Zo zou er te weinig worden gereageerd op de veranderende wensen van het publiek. Ook zou de combinatie van dierenpark en attractiepark onduidelijkheid bij de bezoekers veroorzaken. Bovendien wordt gevonden dat de entree te duur is en de dieren niet goed zichtbaar zijn.

Maatregelen
Om bovenstaande redenen neemt het park maatregelen: de entreeprijs gaat omlaag en de dierenverblijven worden aangepast, zodat ze beter te zien zijn. Daarnaast worden lege plekken in het park opgevuld met nieuwe dieren. Er wordt ook een pad gebouwd tussen twee gebieden, Nortica en Serenga, zodat bezoekers niet twee keer dezelfde route hoeven te lopen.

Het park heeft al ontslagen van werknemers aangekondigd. Dat er nu tien mensen uit gaan, wordt als onvermijdelijk gezien. "Met hen hebben we gisteren gesproken. Dat was heel verdrietig", aldus Van Engelen.

‘We hebben een plan’
Wildlands voert gesprekken met de financiers over maatregelen. Hier komt bij dat waterleidingmaatschappij WMD praat over terugtrekken. WMD bekijkt de mogelijkheden om de banden met Wildlands op termijn af te bouwen. Dit heeft te maken met het voornemen van het waterbedrijf om zich te richten op de kerntaak, namelijk het leveren van drinkwater, na het het miljoenendebacle dat de WMD heeft opgelopen met een ontwikkelingsproject in Indonesië.

"Ik hou er rekening mee dat de WMD zich terugtrekt. We hebben een plan, maar ik kan nog niet zeggen wat we gaan doen", aldus Van Engelen.