IJsheiligen is begonnen: Alle plantjes kunnen naar buiten

Foto: Pixabay

Zondag 11 mei begint IJsheiligen en vanaf dan is de kans op nachtvorst erg klein. Dit betekent dat alle planten, ook de kwetsbare plantjes, met een gerust hart buiten gezet kunnen worden.

IJsheiligen is een goed moment voor het planten van zomerplanten. Tot die tijd kan het in de nacht nog af en toe vriezen.

Traditie van IJsheiligen

Op 11 tot en met 14 mei wordt een reeks katholieke heiligen herdacht van het volksgeloof in Europa. Traditioneel worden deze dagen ook gezien als de laatste dagen waarop er nachtvorst kan optreden. Boeren en tuinders planten na deze dagen de gewassen die gevoelig zijn voor vorst, zoals groenten, kruiden en sierplanten weer buiten.

Volgens meteorologen is de traditie van de IJsheiligen deels betrouwbaar. In grote delen van West- en Midden-Europa komt nachtvorst bijna niet meer voor na half mei.

Toch waarschuwen meteorologen dat IJsheiligen geen vaste natuurwet is; vorstperiodes zijn door klimaatveranderingen onvoorspelbaar geworden en de laatste nachtvorst kan ook eerder dan half mei vallen, maar soms ook nog na de klassieke data van IJsheiligen. Per regio kan het ook nog verschillen vanwege het verschil in temperatuur.