Lang geleden, in de vroege middeleeuwen, verschenen er twee predikers in het Drentse land. Ze kwamen uit Engeland, maar hun wortels lagen in deze streek. De een was een man met een lichte huid, de ander met een donkere, en zo werden zij al snel door het volk De Witte Ewoud en De Zwarte Ewoud genoemd. Hun missie was om het christendom te verspreiden en de heidense gebruiken uit te roeien, zoals eerder Sint Marcellinus had geprobeerd.
In Coevorden vonden ze aanvankelijk gehoor. De inwoners luisterden naar hun verhalen over Christus en de nieuwe leer. Sommigen lieten zich zelfs dopen, terwijl anderen hen argwanend gadesloegen. Want hoewel het christendom steeds verder doordrong in deze streken, leefden de oude goden nog in de harten van velen.
De twee Ewouden trokken verder, het ruige Drentse landschap in, en kwamen in 't Laer. Daar stuitten ze op weerstand. De bewoners waren niet gediend van hun prediking en zagen hen als indringers die hun eeuwenoude gewoonten wilden vernietigen. Geruchten deden de ronde dat zij de oude heilige plaatsen wilden ontwijden en de geesten van het woud onrustig maakten.
Op een stormachtige avond sloeg de vlam in de pan. De dorpelingen, opgehitst door hun druïde, vielen de twee monniken aan. De Witte Ewoud en De Zwarte Ewoud werden mishandeld, gemarteld en uiteindelijk op gruwelijke wijze om het leven gebracht. Hun lichamen werden in het moeras geworpen, en men dacht dat hun ziel nooit rust zou vinden.
Maar de volgende ochtend was er iets vreemds aan de hand. Waar hun bloed de grond had geraakt, bloeiden witte en zwarte bloemen op, een verschijnsel dat nooit eerder was gezien. Bovendien werden er ‘s nachts fluisterende stemmen gehoord in de wind, alsof de geesten van de Ewouden nog altijd hun boodschap wilden verkondigen.
Jaren later werd een andere versie van het verhaal verteld. Aegidius de Monte, bisschop van Deventer, beweerde dat de twee monniken niet in 't Laer, maar in Dortmund waren vermoord. Hun lichamen zouden in de rivier zijn gegooid en op wonderbaarlijke wijze stroomopwaarts naar Keulen zijn gedreven, waar hun relieken in een kerk werden bewaard.
Of zij nu in Drenthe of elders stierven, het lot van de Zwarte en de Witte Ewoud bleef voortleven in de volksmond. Op stormachtige nachten, zo fluisteren sommigen, zijn in de moerassen van 't Laer nog steeds hun stemmen te horen, predikend over een geloof dat hun het leven kostte.
Lees hier meer: Jan levert je historische streken
Mystieke Verhalen van Zuidoost-Drenthe
Een Reis Door de Tijd. De geschiedenis van Zuidoost-Drenthe reikt ver terug in de tijd. Jan Veenstra uit Coevorden neemt je mee naar de oorsprong van deze regio, waar sporen van prehistorische nederzettingen en oude rituelen nog steeds voelbaar zijn. Van hunebedden tot grafheuvels, elke plek vertelt een verhaal dat weerspiegelt in de ziel van dit land. Elke woensdag lees je op zo34.nl een stukje uit de geschiedenis maar op zijn website vind je nog veel meer!