Inwoners Schoonoord overhandigen 1460 handtekeningen aan Woonservice

Gerard Weima en Bothilde Buma. Foto: ZO!34 / Vincent Corjanus

Inwoners van Schoonoord hebben woensdagochtend 1460 handtekeningen overhandigd aan Woonservice. Directeur-bestuurder Bothilde Buma nam het pakket papier in ontvangst uit handen van Gerard Weima. Inwoners uit Schoonoord zijn tegen de sloop van 69 huurwoningen in Schoonoord. Volgens de plannen worden er 46 teruggebouwd, daarnaast worden er 45 koopwoningen toegevoegd.

Het is al maanden onrustig in Schoonoord. In februari kregen meerdere huurders van het dorp een brief met de mededeling dat hun huis wordt gesloopt. Woonservice zelf sprak van een herstructurering van de buurt. In de brief werd gevraagd om een handtekening, zodat Woonservice kon beginnen met het uitwerken van de plannen. Na ontvangst werd een zogenoemde urgentieverklaring afgegeven.

Doordat er veel onduidelijkheid was, ondernamen meerdere huurders actie. Inmiddels belooft Woonservice beterschap; ze geven de huurders een terugkeergarantie naar Schoonoord.

Overhandiging handtekeningen

Gerard Weima begon in februari met een handtekeningenactie tegen de plannen van Woonservice. Op dinsdagochtend 6 mei overhandigde hij, samen met twee andere Schoonoorders, de handtekeningen aan Woonservice: ''Ik vind het spannend om deze handtekeningen te overhandigen, want ik ben bang dat er niets mee gedaan wordt.''

'Goede intenties'

Buma wil de handtekeningen een 'zichtbare plek' geven op het kantoor van Woonservice: ''Zodat we er allemaal aan herinnerd worden dat we op een goede manier, op het juiste moment, met de juiste boodschap communiceren met onze huurders.'' De directeur-bestuurder geeft aan dat de intenties van haar medewerkers goed zijn, zodat ze de goede dingen doen voor de huurders. ''Ondanks alle zorgvuldigheid die wij betrachten, gaat het wel eens mis. Daar hebben wij onze excuses voor aangeboden'', aldus Buma.

Transparantie

Buma stipt nog meer aan dat Woonservice een betrouwbare organisatie is, ''en dat we dat altijd al zijn geweest, ook in Schoonoord. We proberen zo transparant en zo duidelijk mogelijk met onze huurders te communiceren." Er zijn verschillende gesprekken geweest tussen Woonservice en de huurders, al deze wensen zijn geïnventariseerd en worden op papier gezet. Deze brieven komen deze week bij bewoners in de bus. ''Daarin vragen we de bewoners of de informatie klopt, of we ze goed begrepen hebben en is dit nou waar de woonwensen liggen. We proberen dit samen met de huurders voor elkaar te krijgen.''

Gesprekken met inwoners

Volgens Buma verlopen de gesprekken best wel heel goed: ''Natuurlijk zijn mensen geëmotioneerd en zien ze dingen anders. Als we uitleggen dat mensen in Schoonoord kunnen blijven als ze dat willen, ook in wisselwoningen.'' Weima is blij dat hij de handtekeningen heeft overhandigd, hoewel hij niet blij is van de reactie van Buma. ''Ze vindt het allemaal erg, maar ik moet nog zien of deze plannen van tafel gaan. Ze pakken mij alles af. Het geeft mij geen lekker gevoel'', besluit de Schoonoorder.

Onlangs werd er een motie aangenomen; PvdA Coevorden, BBC2014 en CDA willen dat de raad geen besluiten meer neemt over de sloop van de woningen Schoonoord totdat de terugkeergarantie en de garantie voor een wisselwoning is gegeven.